Tandläkarbesök och förskoleklassen

I mitten av veckan hade Samantha ett tandläkarbesök på schemat. Hon och jag åkte dit, efter att ha lämnat de andra två på förskolan. Hon fick massor med beröm av tandläkaren för hur fint borstat det var och att de nya tänderna som kommit fram såg riktigt bra / fina ut. Hon har ett besök hos en tandhygienist om några veckor för att plasta in de nya ”vuxentänderna” som kommit – för att de ska bevaras i samma fina skick.

Efter att vi var klara hos tandläkaren var jag med henne i skolan en liten stund. Fick se hur pedagogerna introducerade en ny bokstav för klassen. Hur de lade upp arbetet pedagogiskt. Tyckte att det blev riktigt bra och att pedagogerna gjorde ett bra arbete med att fånga upp eleverna och ha kvar deras uppmärksamhet. Men jag förfasas ändå över hur stora klasserna är. De är 23-25 stycken sexåringar i hennes klass, jag anser det är egentligen fog för att dela den klassen i MINST tre grupper. Jag har under hela min uppväxt haft klasser på omkring 8 elever i en klass. Och det var precis underbart lagomt. Man fick den hjälp och det stöd man behövde. Man blev sedd och kunde därför också få mer rättvis bedömning, känner jag.

Vilka är dina erfarenheter angående storleken på klasserna?
Hade du önskat den var större/mindre?

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

12 reaktioner till “Tandläkarbesök och förskoleklassen”

 1. Skönt att allting såg så bra ut för henne. Kul att följa med till skolan och kika. Jag har aldrig varit med om så små klasser som du nämner, vi har alltid varit runt 20.

  Gilla

  1. Har inte det varit jobbigt? Jag menar.. Rent praktiskt, att få hjälp osv? Vi behövde tex aldrig ha en extra pedagog i klassrummet, klarade oss på en lärare (klassläraren)..

   Gilla

 2. Som specialpedagog önskar man alltid mindre klasser, som det är idag tycks det alltid finnas plats för att pressa in ett till barn. Det är helt galet, tittar på Din hjärna på SVT där Anders Hansen sa att 150 personer är vad vi människor är gjorda, och att Skatteverket bland annat jobbar så. Slår mig då att barn i skolor idag kan möta runt 500 personer på en dag. Det är helt sjukt.

  Gilla

  1. Håller med! Därför är jag så otroligt glad över att jag fått uppleva en klass med 8 elever. Hela skolgången. Första året i gymnasiet var vi 13 st men det delades sedan upp i två klasser som tur var…

   Gilla

 3. Vad bra att Samantha fick bra beröm av tandläkaren. Jag visste inte att dom plastar in ”vuxentänder”. Det var något nytt. Så många elever det är i henne klass. Jag tycker att det ska vara mindre barn i klasserna i skolan

  Gilla

 4. Härligt att hon fick beröm 🙂 håller med om att det är på tok för STORA klasser! Tror inte alls att det är bra för varken pedagoger eller barn…

  Gilla

 5. Skönt att hennes tänder va så fina
  Måste bara fråga, varför plastar man in tänder?
  Jag föredrar mindre klasser Men Det är för min son behöver lugnet och hjälpen om de skulle behövas
  Större grupper går inte alls för han

  Gilla

  1. Jag vet inte om det är för hennes (och mitt syndrom) som gör att de väljer detta. Men vi två har tendens att ha dålig emalj. Kanske därför? De sa att de i alla fall vill bevara vuxentänderna så de är så fina som möjligt så länge som möjligt.

   Gilla

 6. Min dotter går i trean och de är 18 st i klassen. En lärare och en resurs, vilket fungerar perfekt. Äldsta dottern går i nian och de är tjugo stycken i klassen. Det är nog ganska ovanligt i och för sig men det är härligt.

  Det blir alldeles för hög ljudvolym i klasser där det är får många elever och då får då svårt att koncentrera sig men det kan även bli jobbigt att ställa frågor. Jag tycker det ska vara max 20 men det beror hur gamla de är.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s