Svar gällande graviditeten (frågestund, del 3)

Räknas din graviditet som högrisk? Ja, det gör den. Inte bara för risken att få havandeskapsförgiftning eller att jag nu fått graviditetsdiabetes. Utan även på grund av mitt syndrom. Det finns en risk (vet dock inte statistiken) att man drabbas av aortadissektion. Vilket innebär att aortan/ stora pulsådern vidgas så mycket att den ”sprängs”. Även om man är på sjukhus då detta sker så är det inte säkert att man kan överleva detta. Och det är också därför jag inte få vara i krystfasen i mer än 10 minuter då detta ju är extremt ansträngande för hjärtat. Då blir det istället urakut kejsarsnitt. Men, i alla mina tre tidigare graviditeter har jag haft krystvärkar i 5 minuter ungefär. Och läkarna har sagt att mitt hjärtas kondition inte är ett skäl till att inte skaffa fler barn då det varit utan anmärkning på senaste kontrollen.

De där 46% risken för missfall – är det enbart i början på graviditeten eller genomgående för hela graviditetens gång? Det är genomgående för hela graviditeten.

Var det planerat med ett till barn eller var det en glad överraskning? Det var absolut inte planerat. Jag hade faktiskt inbokat en operation för sterilisering. Men en morgon ringde jag för att avboka den och samma eftermiddag plussade jag. Så, jag tror jag dels var osäker på hela steriliseringsgrejen men även att jag måste ju ha känt på mig något..

Vad tycker gubben? Han är inte överlycklig, det måste medges. Han tänker dock mer logiskt och rationellt. Jag tänker känslomässigt och psykiskt. Vi har ju inte världens bästa ekonomiska situation för ett barn till, men han ansåg också att valet var mitt.

Hur känns det att få ett till barn? Jag känner mig ödmjuk på ett sätt och samtidigt överlycklig. Tänk, till mig sa läkarna som liten – hela min uppväxt att jag inte skulle kunna få biologiska barn. Och här är jag nu.. Fjärde biologiska barnet på väg.

Vad tror du ni väntar på denna gång? Jag tror att det blir en tjej till om jag ska vara ärlig. Men hade absolut inte varit fel med en kille med. Så vilket som är ju otroligt välkommet!

Brukar ni ta reda på könet eller är ni såna som väntar tills bebisen föds? Haha, jag har velat ta reda på könet varje gång! Det får mig att kunna connecta lite mer, känner jag. Så denna gången blir det inget undantag, jag kommer försöka ta reda på vad det är för kön. MEN, kommer inte att göra speciellt ultraljud bara för att se könet. Utan kan man inte se det på något av de ultraljud jag ändå kommer att göra – ja då får det bli en överraskning.

Skickade detta till tjejernas mormor när jag skulle berätta om det positiva beskedet.

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

10 reaktioner till “Svar gällande graviditeten (frågestund, del 3)”

 1. Ja ibland är det bara meningen fast ingen chans finns
  Vi hade ingen chans eller 2%attvlyckas Tim är IVF barn men de andra två skulle inte finnas vilken lycka

  Så ja jag tror ditt va meningen oxå kram

  Gilla

 2. Men vad jobbigt att ha ganska mycket ökat risk till missfall.. det hoppas vi inte händer.<3
  vad snäll man du har som säger att beslutet är ditt, verkligen så det skall vara, dock är det inte så hos alla<3

  Gilla

  1. Haha nää. Eller jag visste att mensen var sen så sett. Men inte direkt varför och den brukade kunna va sen med.. :p

   Gilla

 3. Känns som att det verkligen är meningen att ni ska få detta barn. Allt pekar på det måste jag säga och även om det inte var planerat kan det blir så härligt ändå ❤

  Gilla

 4. Vad intressant att du kände undermedvetet att du är gravid och avbokade steriliseringen. Kan inte låta bli att tänka att det är lite läskigt med en sådan högriskgraviditet. Men jag antar att det blir massor med extra kontroller? Vad fantastiskt ändå att du fått tre barn och har ett till på väg trots den personen i din barndom som sa att du inte skulla kunna få några egna barn.

  Gilla

 5. verkligen så kul att läsa svaren på frågestund 🙂 jag tror personligen att det finns en mening med allt vilken tur att du kännande på dej att att du va gravid och avbokade 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s