Släktforskning

Det jag älskar att syssla med på fritiden (som tyvärr tar mitt fokus från körkortsteorin till stor del med) är släktforskningen… De ni ser på kortet här nedanför är min farmors mamma Ester samt Esters tvillingsyster. Bilder som detta är rena rama skatten för mig. Jag försöker verkligen hitta åt bilder på släktingar. Information om dem, inte bara årtal utan hur de faktiskt levde och hur de hade det. Allt sådant gör mig helt pirrig av förväntan, av glädje och lyckorus. Att få reda på hur en person hade det, att få se en bild på personen i fråga… Att få höra saker som kanske inte står nedskrivet men är någons minne av personen. Allt sådant gör mig helt sprallig!

Jag brinner verkligen för detta och har även DNA-testat mig. Ska göra fler DNA-test bara för att kunna få en samlad bild av släktforskningen på det sättet (givetvis måste en DNA-forskning också kompletteras noga med pappersforskning). Jag har hållit på med detta från och till ända sedan 2005. Har åkt runt lite för att fotografera släktingars gamla bostäder och sådant, och även träffat nya släktingar som berättat om vår gemensamma släkting och sådant. Det är väldigt givande och det lär mig väldigt mycket om vår historia samtidigt. Och på ett sätt kommer jag närmare de som gått före mig. De som jag velat lära känna under tiden de levde, men som jag får lära känna nu.

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

7 reaktioner till “Släktforskning”

 1. Det låter ju superspännande! Kul när man verkligen hittar också, både bilder och idag levande människor. Tycker sådant är super kul. Hur börjar man ens dock? Jag har funderat på det men vet inte ens hur man gör typ?

  Gilla

  1. Först.. Ta kontakt med de äldre i din släkt som fortfarande lever. Skriv ned det de har att säga. Allt de kommer ihåg är riktiga skatter! Be om att ta kopior på deras foton? Spela in dem när de berättar om barndomsminnen och sådant.. 🙂 Och när du har detta så börjar du att skaffa dig ett släktforskningsprogram (finns många gratis med!). Skriv in de släktingar som du vet om. Och sedan kommer det svårare.. Att via kyrkoböcker, befolkningslängder osv hitta mer information. 🙂 Skriv ner ALLA källor! Både vem källan är, var ni pratade/skrev med varandra, var du hittade informationen, datum.. ALLT.. Så du kan hitta åt informationen igen. Ha gärna back up!

   Gilla

 2. Åh tycker sånt här är super intressant! Men aldrig vetat hur man ska gå till väga. Men tack vare ditt svar på kommentaren här uppe kanske man kan ta och försöka!

  Gilla

  1. Gör det! Om inte annat så får du intressanta diskussioner med de äldre i din släkt! 🙂 Och det blir en win-win situation.. 😀

   Gilla

 3. Det låter så himla roligt med släktforskning. Jag gillar ju att fundera över hur andra människor har levt sitt liv så tror det hade passat mig som handen i handsen. Men vad roligt det måste vara att även få träffa avlägsna släktingar.

  Gilla

 4. Släktforskning är så spännande och det är så häftigt att få veta vilka ens förfäder var och platser de bott på. Önskar verkligen jag hade tid att göra släktforskning för att få veta mer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s