Vecka 13 (12+0 – 12+6)

Fostret har fått lite mer vatten kring sig och kan röra sig mer obehindrat. Det är ungefär sex centimeter långt och väger cirka 60 gram. Ögonen sitter fortfarande brett isär och öronen sitter långt ner. Skelettet har hittills varit mjukt, men håller på att hårdna. Under tiden i magen har fostret en särskilt anpassad blodcirkulation. Hjärtat pumpar runt blodet, men det passerar inte lungorna på samma sätt som efter födseln. Eftersom fostret inte behöver använda lungorna ännu tar blodet en genväg genom hjärtat. Därför finns ett hål mellan hjärtats två förmak. När barnet föds och tar sitt första andetag sluts hålet. Livmodern växer i en jämn takt. Du som är gravid kan ha svårt att komma i dina vanliga kläder.

Informationen hämtad från 1177.

Ber om ursäkt för oskarp bild.. Men sekunden efter for min telefon i golvet med tusen sprickor!! :p

Idag går jag alltså in i vecka 13 (12+0).

Hur mår jag nu då? Jag mår faktiskt skapligt bra. Tröttheten har börjat gett med sig. Jag ligger rätt hyfsat bra på blodsockret (sticker mig i fingret 3-4 gånger om dagen). Däremot har jag ju börjat med järntabletter, vilket gör mig hård i magen. Men… Det är en smäll man får ta helt enkelt, och varit så de andra graviditeterna med. Jag spyr fortfarande en gång ungefär, varje morgon. Men resten av dagen mår jag helt okej.

Veckans to do: Jag har två saker inplanerade den här veckan som rör graviditeten. Dels är det ett gruppmöte angående graviditetsdiabetes (imorgon) och direkt efter det mötet ska jag träffa en diabetessjuksköterska.

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

11 reaktioner till “Vecka 13 (12+0 – 12+6)”

  1. Åh minns när jag var i vecka 13! Helt sjukt att det växer ett liv inom sig i 9 månader 😍😍 nu är min son snart här helt sjukt alltså 😍😍🙈 så fin mage du har!

    Gilla

  2. Grattis till lilla underverket du väntar:-) Men man får ta vissa smällar när man vet att allt blir bra när allt är över. och du får njuta av en liten underbar bebis…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s