50/50

Jag har ju tidigare berättat om själva riskerna med att jag är gravid, det kan ni läsa mer om här bland annat. Men sedan finns det ju också risker för bebisen. Eller ja.. Inte risker direkt men.. Jag ska förklara.

Innan jag väntade Ebba träffade jag en genetiker och lämnade blodprov, hela köret. Vid diskussion framkom det att det alltid skulle föreligga en viss risk för mig att föda barn med ”defekter” (låter så grymt fel att skriva det ordet men ja… ni kanske förstår när jag förklarat). OM jag i en graviditet väntar en flicka – då är det 50% risk att det blir en flicka med Turners syndrom och 50% chans att det blir en frisk flicka. OM jag i en graviditet får reda på att jag väntar en pojke däremot så är det 50% risk att det blir en pojke med utvecklingsstörning och/eller missbildningar, samt 50% chans att det blir en frisk pojke.

Förstår ni då ”paniken” jag kände då jag plussade – då med Ebba? Jag visste inte ut eller in. Gjorde dock KUB (för att beräkna sannolikheten för olika kromosomavvikelser). Fick rätt lågt värde men vägrade göra moderkaksprov eller fostervattensprov. Och valde att behålla. Och fick en frisk flicka. Har alltså fått en flicka med Turners syndrom (Samantha) och två friska (Mary och Ebba).

Den här gången ska jag också göra KUB, vilket jag gjort med alla tre tidigare också. Men kommer inte heller denna gången att göra något av de två tidigare nämnda testerna. Utan det blir vidare tester ENBART om de erbjuder mig NIPT (blodprov). Ett dyrare test men med noll risk för missfall. Jag vill absolut inte på några sätt öka den redan höga missfallsrisken jag har (46%).

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

14 reaktioner till “50/50”

 1. Oj, det måste vara jobbigt med ovissheten. Både missfallsrisken och så den andra risken. Förstår att det var svårt före första graviditeten. Bra att du har hittat ett förhållningssätt som fungerar för dig.

  Gilla

 2. Usch det är verkligen inga roliga odds om man säger så. Fantastiskt att du fått två friska barn och ett tredje som säkerligen är helt perfekt hon med. Önskar er lika stort lycka till denna gång.

  Gilla

 3. Vad jobbigt med en sådan ovisshet kring graviditeten, att det finns så många risker. Vet att jag läst om ärftligheten tidigare här i din blogg men har inte reflekterat över det tidigare. Kan tänka mig att det är jobbigt att inte veta. Håller tummar och tår att det går bra.

  Gilla

 4. Hoppas att allt går bra!! Förstår verkligen inte varför man inte enbart använder sig av ett säkert sätt att test när det finns, ska väl vara skit samma att det är dyrare när det handlar om liv? Håller tummarna för er 💛

  Gilla

  1. Alltså är ju mest ifall det blir en pojke som jag har fler funderingar. För Turners syndrom – det vet jag ju precis vad det rör sig om och vi har två friska flickor med. Så den ”biten” är ingenting så sett.. Men om jag får en pojke.. I vilken grad, blir det ens något, osv?..

   Gilla

 5. Fy vilken obehaglig känsla att vara ovist under graviditeten 😦 Hoppas verkligen att det går bra igen hela graviditeten 🙂

  Gilla

 6. Förstår detta väker många tankar och funderingar, men tycker inte du ska fundera för mycket fina du, du är en sån hjälte som gör detta ändå. Och sjukhuset har ju mycket snack i friskt och sjukt. Vilket ja tycker är lite fel, barn som barn liv som liv, tycker inte man har otur om man får ett barn med ett funktionshinder. Vilket sjukhus nästan ibland pratar som att det är helt förskräckligt. Du kommer få ett underbart fint barn vilket som ❤️ kram

  Gilla

  1. Tack..! ❤ Jag kommer ju givetvis inte göra abort på grund av något genetiskt sådär.. Har varit barnvakt åt en med downs till exempel, de barnen har så mycket livsglädje i de småsaker vi egentligen tar för givet och inte räknar med längre..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s