Tankar efter specialmödravården

Idag hade jag tre tider på specialmödravården, direkt efter varandra. Först ut var det en träff med en läkare för olika konsultationer. Sedan en gruppinformation angående graviditetsdiabetes. Och sist ut var det ett möte med diabetessjuksköterska som informerade om att ta blodsockret och hur mätaren till detta fungerar.

 • Tack vare att jag har Turners syndrom så ska ju mitt hjärta kontrolleras under graviditetens gång. Så.. Minst ett UKG (ultraljud på hjärtat) ska göras, eventuellt två.
 • På grund av Turners syndrom så ska jag även ta ett blodprov för att kolla ytterligare blodstatus såsom njurvärde och lite sådant.
 • Vecka 16 ska jag göra ett fostervattenprov. Jag vet jag tidigare var emot detta, pga missfallsrisken. MEN, den är ju relativt liten (0,5-1%) och jag känner att jag får hjälp hemmavid med barnen av Micke – han kommer se till att kunna vara ledig den dagen och allt. Svaret kommer inom en veckas tid och då kommer vi kunna få veta könet på bebisen, på om huruvida den har kromosomavvikelser och liknande. Jag får inte göra NIPT-testet på grund av att jag själv har kromosomavvikelse.
 • Vecka 20 har jag Rutinultraljudet (23:e december!).
 • Vecka 28 har jag återkontroll hos läkaren på specialistmödravården. En rutinkontroll.
 • Vecka 36-38 har jag ett tillväxtultraljud hos specialistmödravården – på grund av graviditetsdiabetesen jag har blivit diagnosticerad med.
 • Jag ska under några veckor mäta blodsockret 7 gånger/dagligen, 3 gånger/vecka. Har jag då 3 förhöjda värden (över målvärdena) av dessa 21 mätningar, ska detta återkopplas till specialistmödravården och eventuellt bli tal om vidare medicinskt behandling.

En liten closeup på en printscreen av en film jag tog på KUB-ultraljudet i tisdags. Här ser man ju bland annat benen med fot/fötter längst upp. Och mellan huvudet och foten ser man en hand i luften som vinkade just då.

Ni som kommenterade könet i förra inlägget med ultraljudsbild, kan inte ni säga något om denna bilden? Och även ni som har lite hum om det med NUBB-teorin… Jag menar.. Här kanske det syns lite mer vad det kan vara för kön – enligt NUBB-teorin..? (Japp, jag är nyfiken!)

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

15 reaktioner till “Tankar efter specialmödravården”

 1. Tycker det är bra att du får gå dit så dom kan ha koll =)
  Dom kollade mig varje vecka och jag tyckte bara det va jobbigt men idag tycker jag att det va bra med tanke på att jag hade graviditetsdiabetes plus havande

  Gilla

 2. Skönt att mötena var efter varandras du slapp så mycket väntetid. Så bra att dom verkligen kollar upp allt och har koll på allt. Även fast det känns som man är på sjukhuset hela tiden. Jag beundrar dom som kan se kön på ultraljudsbilderna så där, det skulle jag aldrig kunna göra 🙈

  Gilla

 3. Gällande nubteorin så rekommenderar jag att du lägger ut en bild på ingender.com. Det går tyvärr inte att gissa kön utifrån den här bilden eftersom bebisen är väldigt vriden och då blir nuben (könstuberkelen) parallell med ryggraden i en 2d-bild. En nub som är parallell = flicka medan vinklad = pojke. Om fostret mäter mindre än 12+4 är det ganska stor sannolikhet att en parallell nub senare reser sig (=pojke). För att med ganska stor säkerhet kunna se kön måste alltså:
  1. Bilden visa en god profil av barnet.
  2. Fostret måste vara 12+4 för att vara ”säker” att förutsäga flickor. Ser man en vinklad nub tidigare kan man med ganska stor sannolikhet säga att det är en pojke.
  På den förra bilden du la upp är profilen bättre och om det är nubben som står vinklad upp så är det en pojke. Eftersom jag inte är någon barnmorska eller sonograf kan jag tyvärr inte utesluta att det inte är lårbenet.

  Gilla

  1. Ja. I ett NIPT test rar man ett blodprov av mitt blod. För att sedan försöka särskilja bebisens dna från mitt. Och avgöra om kromosomavvikelse via den vägen.

   Gilla

 4. Det är ju ändå bra att du får så mycket hjälp från sjukhuset så att allt ser bra ut. Ultraljud dagen före julafton kanske inte är så kul men det kommer gå bra 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s