Flerspråkighet

Jag är ju hörselskadad och har hela grundskolan och gymnasiet gått i skolor anpassade för döva och hörselskadade. Teckenspråk har alltså varit en naturlig del av hela min skolgång och även tiden innan dess. Det är mitt modersmål, mitt känslospråk och det språk jag trivs bäst i. Jag kan verkligen uttrycka mig bäst där.

Här hemma så pratar jag mycket talad svenska med Micke. Med tjejerna blir det ofta talad svenska när Micke är hemma – just för att han inte ska bli utanför samtalet då han inte kan teckenspråk. Är han inte hemma så blir det mer teckenspråk än talad svenska. Jag märker också att de inser att jag betonar saker på annat sätt i teckenspråket. Tex om jag säger till dem muntligt att de ska gå och borsta tänderna. De orkar inte, eller ja.. De är upptagna med annat. Säger till en gång till muntligt. Händer inget. Jag får dem att se på mig och jag tecknar till dem. De går direkt.. På teckenspråk kan jag verkligen betona att ”nu är det såhär”.. Eller tex om någon av dem gjort illa sig när vi är ute på allmänna platser kan vi diskutera det tillsammans utan att andra behöver höra. När jag lämnar dem på förskolan kan jag teckna genom fönstret att jag älskar dem och vilken tid jag hämtar dem, osv. Alltid en fördel att inte behöva skrika genom hela lägenheten för att föra en diskussion, vi kan teckna med varandra istället.

Den här filmen är från när Samantha var 2 år och Mary var 1 år (i maj 2015). I början ser man hur Mary klappar sig själv på huvudet. Det är hennes persontecken. När hon/vi tecknar så ”Klapp på huvudet” betyder det alltså Mary.. (Det har också betydelsen mössa.). När hon såg sig själv på dataskärmen som de spelades in vid så såg hon ju Mary, och ville därför teckna Mary.. Häftigt va?!

Men jag erkänner. Jag är ofta lat också. Teckenspråket tar ju lite mer tid att kommunicera med än talad svenska. Vilket gör att jag på senare tid inte.. ”orkar” teckna lika mycket. Vilket jag själv tycker är tråkigt och dumt av mig. För jag vill ju att de ska kunna mitt modersmål lika bra som deras pappas modersmål så att säga.

När Samantha (framförallt hon) var liten så var hon mer teckenspråkig än talade muntligt. Kunde över 100 tecken innan 8 månaders ålder. Det är verkligen ett häftigt sätt att kunna kommunicera med bebisar väldigt tidigt. Tyvärr fick jag mycket skäll för att jag höll på med teckenspråk, av några släktingar till tjejerna. För de förstod ju inte när tjejerna tecknade. De blev utanför menade de på. Alltså förstörde jag för tjejerna och deras kommunikation med varandra.

Nu med det kommande barnet kommer jag att försöka återgå till hur jag gjorde med Samantha. Att verkligen använda teckenspråket och att verkligen göra det till en naturlig del i vår kommunikation. Och även pusha på tjejerna att de också ska använda det mer, på ett roligt sätt och på ett pedagogiskt sätt.

Jag kommer att använda teckenspråk till dem på en mer vardaglig basis och verkligen ha det som min prioritet när det kommer till vilket språk jag ska använda.

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

8 reaktioner till “Flerspråkighet”

 1. Tycker det är både bra och fint när man lär barnen fler språk än de man vanligtvis talar. Det kan vara så viktigt i framtiden. Jag läste mycket teckenspråk i skolan då jag tyckte det var intressant men tyvärr tappar man det fort när man väl slutar.
  Kul att hon kunde så många tecken så tidigt och kul att kunna kommunicera tidigt genom det. Hoppas det går bra med nya bebisen sen!

  Gilla

 2. Jag har alltid viljat lära mig tecken språk vilket är super bra att kunna tycker jag!
  Är det svårt ??
  Kul med lite variation hemma? Kanske skönt ❤ starka du!

  Gilla

  1. Jag tycker inte det är svårt. Många tecken är ju dessutom konkreta. Tex äta och dricka är ju rent av logiska också.. 🙂

   Gilla

 3. Jag tycker som du att det blir mer tydligt när man använder tecken, jag har lärt mig tecken som stöd och försöker använda det så mycket som möjligt. Men jag har glömt endel 🙈 Det låter klokt att använda teckenspråk sen 🙂

  Gilla

 4. Men VAD?! Som väldigt snart specialpedagog blir jag alldeles bedrövad över att någon ansåg att du gjorde fel i att teckna åt ditt barn. Babytecken som många håller på med idag är jättestort och förskolor uppmuntrar på många platser till detta då barnet kan kommunicera genom det. Hur kan folk ens säga att det skulle vara fel, och utifrån att det är ditt modersmål och således viktigt för dina barn att kunna för att själva bygga ut sitt språk är det helt galet att folk sagt så till dig. Blir innerligt upprörd verkligen, TECKNA allt du kan med bebis och dina barn det är SÅ viktigt.

  Gilla

 5. men så söt video, kan faktiskt säga två ord på tecken språk, månaden maj och katt haha, tycker det va så coolt också hon talade med tecken att hon såg sig själv i video 🙂 ❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s