Vecka 15 och MVC

Vi går in i vecka 15 nu då (14+0 – 14+6) och ingen är gladare än jag. För nu äntligen har jag varit förbi dubbel-14.. För när jag flyttades bak 6 dagar på KUB fick jag ju gå igenom vecka 14 igen..

”Fostret fortsätter att växa. Nu väger det ungefär 80 gram. Den här veckan blir det ungefär 9 centimeter långt, mätt från topp till tå. Nu kan fostret få in tummen i munnen. Läpparna börjar få en fylligare form. Nervsystemet är inte särskilt utvecklat än, så det kan inte styra sina rörelser. Nu lagrar fostret kalcium. Därför är det bra om du som är gravid tänker på att äta en varierad kost. Hur magen växer är olika, men många behöver använda större kläder vid den här tiden.” (Informationen hämtad från 1177.se)

MVC – besöket

Under veckan som var hade jag ett inbokat besök hos MVC. Där och då blev det dags för en inskrivning på MVC (tidigare besöket i vecka 8 var enbart ett hälsosamtal) och allt kring de andra tre graviditeterna diskuterades. Kan berätta mer om dem i egna inlägg om det är någonting ni vill läsa om? Jag fick även gå igenom lite tester, såsom blodtryck, urinprov, p-glukos (blodsockret), HB och en vikt togs med.

 • Blodtrycket: 110/80
 • P-glukos: 3,4
 • Urinprovet: en etta på vitan (vilket ju kan indikera på större flytning osv, inget farligt)
 • HB: 119
 • Vikt: -2 kg sedan hälsosamtalet

Jag fick även göra ett cellprov, vilket jag inte gjort sedan 2013 tror jag att hon sa. Men nu är det gjort och bara att vänta på resultaten med andra ord. Barnmorskan kände också efter hur mina knip-övningar fungerat. Jag behöver träna mer på detta fick jag som resultat. Hon kände alltså knappt att jag knep. Och just knipandet är någonting vi gravida behöver göra regelbundet, varje dag, för att minimera risken att bli urininkontinenta. Efter MVC fick jag även göra ett vanligt ven-blodprov inne på labbet. För bland annat njurvärdet och en drös med andra blodprovet också. 7 rör blev det denna gången.

Graviditetsdiabetesen

Åh, jag har glömt att skriva lite om hur det forskrider med min graviditetsdiabetes med! Jag har nämligen rapporterat in de tre första blodsockerkurvorna (med andra ord där man mäter sockret med hjälp av stick i fingret 7 gånger om dagen i tre dagar). Fick till svar att ”Mät i en veckas tid, 7 gånger om dagen.”… Detta då fastesockret (det första värdet på morgonen, innan frukost) varit högre än målvärdet samt några av värdarna efter måltider. Är nu inne på fjärde dagen av den veckans mätningar.

Tänk att denna skaran snart utökas med en till! Det är inte klokt och jag fattar det egentligen fortfarande inte men.. Ska bli riktigt underbart känner jag!

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

14 reaktioner till “Vecka 15 och MVC”

 1. Åh så mysigt! Älskade att vara gravid med mina små trots alla mina gravidåkommor!
  Bra att göra cellprovet! Mitt visade på förändring efter förlossningen men vid uppföljning såg det normalt ut!

  Gilla

 2. Minns att jag tyckte dessa mätningarna va väldigt jobbigt när jag va gravid och mina finger toppar blev ömma men det är det värt bara att bebis ska må bra kände jag fast jag tyckte det va väldigt jobbigt och speciellt dessa 7 gånger.
  Det kommer gå bra för dig men variera fingrarna så dom inte blir ömma fort

  Gilla

 3. åh va fina de är .
  ja har ju mått hemskt under mina gravvidteter men änå kan man sakna o ha bebis i magen sån otrolig lycko känsla
  ha en härlig lördag kväll kram

  Gilla

 4. Låter super kul! Vecka 14 känns som det var igår för mig! Men Neeej det var ungefär 7 månader sen haha! Hoppas hela gravidten går super bra och allting 😍 längtar att se bebisen

  Gilla

 5. Ett väldigt lågt blodtryck du har. Hoppas att du inte får större besvär av det. Lider själv av lågt, ibland så kan jag få blodtrycksfall, det är inte vidare kul.

  Gilla

 6. Men fy vad tråkigt att bli tillbakaflyttad så långt som 6 dagar. Kan tänka mig att det var segt att gå igenom den igen. Det är så lätt att fuska med knipövningar samtidigt som det är något som man hela tiden kan göra utan att någon ser.

  Gilla

 7. Roligt för dig att det snart börjar bli dags, själv skulle ja aldrig klara att gå igenom en graviditet. Förstår du ser framemot en till familje medlem, måste va en fantastiskt känsla vännen önskar dig er all lycka kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s