Inrapportering av sockervärden

Jag rapporterade in i förrgårkväll in, till specialmödravården, om hur min vecka med sockermätningarna har gått. Och som jag trodde blev det direkt en remiss till diabetesmottagningen istället för att kunna släppa lite på kontrollerna. Så, fram tills att jag ska till diabetesmottagningen blir det 7 kontroller om dagen med kapillärprov (stick i fingret) för att kolla sockervärdet. Det är alltså inte så mycket jobbigare än vilka kontroller som helst men… Hade ju underlättat om jag slapp göra det sju gånger varje dag, alla dagar liksom.

Såhär såg en dag ut för mig… Detta är taget från i måndags (18/11).

På vilka tider ska jag mäta mitt sockervärde?

 • Fastande, direkt vid uppstigning (ska vara under 5,3)
 • 1 timme efter påbörjad frukost (ska vara under 8,0)
 • Direkt innan lunchen (ska vara under 6,0)
 • 1 timme efter påbörjad lunch (ska vara under 8,0)
 • Direkt innan middagen (ska vara under 6,0)
 • 1 timme efter påbörjad middag (ska vara under 8,0)
 • Vid läggdags (ska vara under 7,0)

Men…. Hur gör jag?

 1. Först tar jag fram mätaren.
 2. Jag gör i ordning en provsticka i mätaren och tar fram en lancett (den orangea).
 3. Jag sticker mig med lancetten i ett finger.
 4. En droppe blod räcker gott och väl.
 5. Jag för droppen med blod mot provstickan och den mäter då av mitt värde.
 6. Jag väntar knappt 2-3 sekunder och får fram ett värde. Denna gången fick jag 6,7 tre timmar efter en kombinerad lunch/middag.
 7. Jag skriver in värdet i min mobil i en app, trots att värdet sparas i sockermätaren.

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

8 reaktioner till “Inrapportering av sockervärden”

 1. Så typiskt att du är tvungen att fortsätta med kurvan. Tar du insulin eller tabletter för att få ner sockret? Jag tar också mitt blodsocker mycket så jag är helt sönderstucken i fingrarna. Lite knäppt kanske när jag inte behöver men det är så intressant!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s