Vecka 16

Idag går jag in i vecka 16 (15+0 – -5+6). Det är alltså under denna veckan som fostervattenprovet ska ske. Är lite osäker dock på om det kommer att gå – då det är sängläge resten av den dagen, ingen tillgång till sambo eller bil och barnen ska ju hämtas och tas ”hand om” på eftermiddagen.. Men har några dagar till på mig att försöka lösa den ekvationen.

Graviditetsdiabetes

Som ni redan vet ni som följt min resa är att jag ju har graviditetsdiabetes och får sticka mig sju gånger om dagen för att ha koll på mitt blodsocker. Igår, fredag, ringde det en sjuksköterska från diabetesmottagningen. Jag ska, från och med måndag, påbörja behandling med tabletter för att sänka mitt blodsocker. Metformin heter de tabletterna.

Utdrag från 1177

Fostret är cirka 12 centimeter långt och väger runt 100 gram. Skelettet blir allt hårdare. Nervsystemet fungerar. Det märks genom att fostret rör sig annorlunda, vilket syns vid en ultraljudsundersökning. Rörelserna är mer samordnade. Fostret har gott om plats att röra sig i magen.

Fostret kan höra. Det rycker till om det kommer ett plötsligt ljud nära magen. Ljudnivån inne i magen är dämpad och skyddar bra. Det låter ungefär som om du ligger i badet med öronen under vattnet. Men fostret hör hela tiden de ljud som finns inne i magen, till exempel från hjärta och tarmar. Många gravida känner sig nu piggare och illamåendet kan ha försvunnit. Magen fortsätter att växa.

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

2 reaktioner till “Vecka 16”

  1. Hm, ska du göra det? eller jag kanske fick något om bakfoten men jag hade för mig att du inte ville göra det? Kanske blandar ihop, hehe! Hoppas det löser sig iallafall. Tråkigt med graviddiabetes men bra att det finns så mycket hjälp idag, blir säkert super med medicinen.

    Gilla

    1. Alltså.. I och med risken för missfall som jag radan har (46%) och så risken som fostervattenprovet för med sig (0,5-1%) så ville jag inte.. bokade in men som sagt, osäker en hel del i hur jag ska göra.. Så får helt enkelt se.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s