Rätt att bestämma över sin egen kropp?

Jag är med i flertalet olika grupper på Facebook och i en av dem är ett hett ämne just nu huruvida man som kvinna faktiskt FÅR / SKA bestämma över sin egna kropp när det kommer till abort. Då detta är ett ämne som finns överallt och hur som helst – tänkte jag ge min syn på det hela.

Bakgrunden är: Kvinnan ville ha ett barn till. Mannen ville först inte. Men efter några år fick kvinnan vibbar om att mannen ”gett med sig” och tyckte att ett barn till vore okej. Hon tog ut sitt skydd. De hade oskyddat sex – som mannen ju visste om. Hon blev gravid. Han vill att hon ska göra abort. Hon ifrågasatte varför han då haft sex med henne då han ju visste att det var oskyddat, fick som svar: Varför vara utan sexet?

Det har varit två sidor i debatten.

Ena sidan anser att det ju vore riktigt egoistiskt av henne att behålla barnet, när han så tydligt visar att han inte vill ha fler barn. Att om hon behåller så är det hon som är boven i dramat och är den som är ansvarig ifall familjen splittras på grund av detta. Då drabbar det även de barn som redan finns i familjen.

Å andra sidan finns det de som tycker att mannen gjort fel. Han visste om det oskyddade sexet och borde ju då också vara fullt medveten om vad konsekvenserna kan bli och faktiskt ta ansvaret som då tillkommer. Att hon inte ska göra abort mot sin vilja då ångesten och tankarna på detta kommer att ändå sätta en kil mellan dem som tillslut förstör förhållandet.

Min fjärde knodd på KUB för några veckor sedan.

Min syn på det hela… Jag anser att hon ska behålla barnet, om det är vad hon vill. Att det är hennes kropp och hennes känslor i det hela. Det är hon som får genomgå en graviditet, alt. en abort. Det är hon som får lida i det tysta med ångest över valet. En abort ska inte göras om kvinnan själv är 100% säker på att det är vad hon absolut vill. En abort ska inte göras för att tillfredsställa någon annans önskan. Jag anser ju också att då han visste om konsekvenserna, han visste om situationen men valde att köra oskyddat för att han ville sexa och roa sig – han har i det läget INGET att säga till om. Hade han skyddat sig däremot… En annan femma i det läget skulle jag säga. En abort ska aldrig användas som ett slags preventivmedel (hörs ju redan på namnet – PRE-ventivmedel, dvs FÖREBYGGANDE). Jag anser också att om hon behåller, vilket ju blir mot hans vilja… Så är det hennes val att göra. Men han har också ett val att göra. Stanna? Och acceptera det kommande barnet fullt ut. ELLER lämna den befintliga familjen och därmed också vara den som splittrar alla. För det är inte hon som gör det valet, att splittra familjen. Det är hans val i så fall..

Hur tycker du, hur tänker du? Dela gärna med dig.

Jag vet att detta kan vara och är ofta en känslig fråga för många av oss. Därför vill jag be om god ton om du skriver i trådarna här. Respektera varandras åsikter och inga påhopp eller liknande! Kram!

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

9 reaktioner till “Rätt att bestämma över sin egen kropp?”

 1. Jag tycker inte man ska göra abort om det inte är ett måste. Om han vet om att hon inte äter p piller eller har något som form av spiral då kunde dom ju ha kondom men inte ha sex utan då skulle jag med tro att han ville ha en till, men jag tycker inte hon ska göra abort utan jag skulle behålla om det va jag sen skulle mannen min få välja om han vill stanna eller om han vill gå

  Gilla

 2. Finns allt för många som använder abort som preventivmedel och det är inte okej tycker jag, men samtidigt så är det bättre än att behålla ett barn som då inte ens är önskat! Man känner ju själv om man är redo och vill man behålla och verkligen känne ratt det är så, så ska man behålla!

  Gilla

 3. Tyvärr är det för många i antalet som använder abort som preventivmedel, enlig min mening är det inte okej alls men håller dock med ovanstående kommentar att, vill man verkligen behålla, så ska man behålla.

  Gilla

 4. Mannen visste att hon var oskyddad och får således ”skylla sig själv”. Hintar han dessutom till kvinnan att han vill ha ett barn till så kan han sen inte kräva abort. Kvinnan ska inte göra abort om det inte är det hon vill. Jag står på kvinnans sida, dvs ingen abort och mannen får ta konsekvenserna av sitt agerande.

  Gilla

 5. Jag tycker att det borde finnas ”juridisk abort” för män, dvs att om mannen inte vill ha barnet ska han kunna avskriva sig det och därmed inte behöva betala underhåll (men inte heller ha rätt att söka upp sitt barn).
  I ett förhållande anser jag att båda har ett ansvar, både när det gäller skydd men också när det gäller att acceptera den andres vilja. Om man gång på gång väljer att behålla barn som ens man inte vill ha är det ju lika egoistiskt som att tvinga någon till abort gång på gång. Om kvinnan mår dåligt pga abort kan man kan ju lika gärna vända på det och säga att mannen mår dåligt av att bli far mot sin vilja.
  Frågan är inte helt lätt att besvara men i en parrelation hoppas jag att båda visar hänsyn till den andres vilja.

  Gilla

 6. En mycket knepig situation måste jag säga och det känns som att de inte riktigt är på samma nivå alls. Fattade inte mannen vad som kunde hända?
  Jag tycker det beror på situation om man ska göra abort eller inte. Abort ska göras om det absolut måste göras anser jag.

  Gilla

 7. Alltså om han visste att det var oskyddat, ja då får han väl stå sitt kast. Dock tycker jag det finns många fall där mannen blir ”lurad” till oskyddat sex och ja, sånt är fel. I detta fallet du skriver om så ja, vill hon behålla så gör hon det. Personligen hade jag ALDRIG kunnat sätta ett barn till världen som inte är önskat av både mamma och pappa men vad andra gör är upp till dom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s