"Du har några förhöjda värden"

Blodsockervärden och medicineringen

Jag har en del förhöjda värden fortfarande vad gäller blodsockret. En morgon låg jag på 3,4 i fastesockret – vilket jag själv kände inte var så superbra värde för mig – snarare för lågt. Men annars ligger jag i fastesockret från 5,1 (godkänt värde) till 6,1. Oftast är det dock mellan 5,3-5,6 som jag ligger. Dock är ju det inte godkända värden. I fastesockret ska jag ju ligga under 5,3 för att det ska vara godkänt.

Efter måltider – där fortsätter jag att bena ut vad som fungerar för mig och inte. Tex en korvstroganoff med ris och grönsaker gjorde att jag fick 14 i sockervärde. Men en måltid på ex asiatiskt restaurang med ris, massor med olika former av kyckling, såser och grönsaker – det ger mig inte förhöjda värden utan då ligger jag under 8.0…

I måndags fick jag ju börja med mina blodsockersänkande tabletter. Jag tar 1 på kvällen, i samband med middagen. Och igår morse rapporterade jag in den gångna veckans sockervärden. Fick ganska fort återkoppling från diabetessjuksköterskan med orden ”Du har fortfarande några värden som är förhöjda”. Ska alltså öka dosen av tabletten jag börjat ta. Från och med idag ska jag ta 1 + 1 (en på morgonen och en på kvällen). På måndag blir nästa ökning och då blir det 1 + 2. Och tre dagar med den dosen för att sedan på torsdagen öka en sista gång – till 2 + 2.

Kosten

Det jag har svårast att ändra på är nog frukosten. Tidigare, egentligen under hela uppväxten har jag tagit oboy på morgonen. Helst i ett sådant stort IKEA glas som rymmer typ 4 dl. Är så grymt svårt att bryta den vanan, jag försöker verkligen. Men de morgnar jag inte druckit något oboy alls så tar jag heller ingen frukost alls.. I och med att jag tar den på ”språng” mellan allt jag hjälper tjejerna med, påklädning, toabesöken, ser till att deras ryggsäckar är packade och klara. Ja, är ju en ständig.. ”kamp” mot klockan och deras vilja att sova vidare.. Lunch och middag är egentligen inga problem för mig. Jag sänker bara volymen av tex ris, pasta, osv och tar mer grönsaker och proteiner. Så jag äter ju som samma mat som tidigare – bara mer… medvetet.

Motionen

Visserligen har jag gått lite mindre nu då jag har körkort, men samtidigt är det bra att Micke tog den till Stockholm för en vecka sedan så jag har ju fått.. använda mig av promenader och bussåkande med tjejerna vid lämning och hämtning samt under mina arbetsdagar. Som till exempel i onsdags tror jag det var så blev det över en mil sammanlagt den dagen som jag traskade överallt..

En morgon denna veckan traskade jag och Samantha själva till hennes skola för lämningen. Hann förbi ICA också på vägen dit. Efteråt tog jag bussen hem, hämtade de andra två som fått lite sovmorgon, gick med dem till förskolan innan jag återigen gick hem. Hämtade arbetsväskan och gav mig av mot bussen och jobbet. Och efter jobbet blev det buss till Samantha, promenad med henne till förskolan där jag hämtade upp de andra två och så gick vi hela vägen hem också.

Författare: Annica Magnusson

28 år, trebarnsmamma och förskollärarstudent..

14 reaktioner till “"Du har några förhöjda värden"”

 1. Tråkigt att värdena inte är helt under kontroll, det är svårt kan jag tänka mig, speciellt i början. Hoppas ökningen av medicinen hjälper.
  Förstår att oboy-vanan är svår att bryta, så är det ju med alla vanor men du fixar det ❤
  Tur i oturen med bilen ja, känner själv hur lat man blir ibland eller kanske bekväm och promenader är ju faktiskt bra.

  Gilla

  1. Nu med GD så måste jag ju ha en bra motion.. Dvs inte sänka nivån på den.. Jag funderar på att göra någon slags smoothie istället, men ja får se helt enkelt.. 🙂

   Gilla

 2. Hoppas att värdena blir bättre snart! Jag brukar också dricka oboy till frukosten och gör jag inte de så brukar jag också skippas frukosten, jag behöver det där glaset med dryck för att få energi till att äta. Ha en fin fredag!

  Gilla

 3. Vad jobbigt med dina värden. Jag hoppas att dom blir mer jämna snart. Jag har för mig att det finns oboy med mindre socker i. Det kanske är värt och kolla upp? Det är svårt och bryta en vana som man har haft så länge

  Gilla

 4. Inser alltid när jag läser om sockervärden att jag har så dålig koll på sånt här, men utifrån det jag läser så är det inte så bra alltså? Har du diabetes eller är det graviditetetsdiabetes? Kan förstå det där med frukost, har själv problem med sådant och måste ha samma för att ens få i mig. Inte oboy alltså utan samma frukost varje dag, skulle vara en kamp för mig att ändra på saken.

  Gilla

 5. Vad jobbigt att värdena inte är tipp topp! Måste vara jobbigt att hålla koll hela tiden? Jag dricker sällan oboy men när jag völ gör det kan jag inte sluta i princip så jag förstår dig!

  Gilla

 6. Är det skillnad på ris och ris kanske? jag har läst att ris höjer blodsockret. Konstigt att hon inte godkände ett fastevärde på 5,3. Härom morgonen låg jag på 5,2 och jag har inte diabetes och äter inga kolhydrater att tala om. Hoppas att dosändringen av medicinerna gör att sockret stabiliserar sig. Inte kul ju när det åker jojo.

  Gilla

 7. dett med frukost har jag försökt få till längre, är så dålig på att komma ihåg att äta det, dock mår ja mycket bättre när jag äter det har jag märkt. ändå glömer jag bort det till och från hela tiden fy mig :/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s