Min graviditet såhär långt

Idag går jag in i en ny graviditetsvecka, vilket då passar riktigt bra med att skriva ett inlägg om graviditeten såhär långt. Jag har passerat halvvägs vid det här laget.

Graviditetsvecka 22 (21+0 – 21+6)

Fostret blundar hela tiden, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Vikten har ökat till 450 gram, längden till 27 centimeter. Du som är gravid kan ha lättare att få hål i tänderna. Hormonerna påverkar tandköttet. Du kan märka att tandköttet lättare blir inflammerat. Det är viktigt att vara noga med tandborstningen. När du är gravid blir kroppens leder rörligare. Du kan då få ont i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, höfterna, på skinkorna, baksidan av låren och över blygdbenet. Många som är gravida får förstoppning. Vid en förstoppning har du svårt att bajsa och det kan också göra ont. Ofta räcker det att dricka mer vätska, äta mer fiberrik mat och röra på sig. (Utdrag från 1177)

Mitt mående

Jag har mått dåligt, framförallt på morgonen… Från cirka vecka 6-7 mådde jag illa så pass mycket att jag spydde 1-3 gånger varje morgon. Kaffelukt var en riktig trigger för min del. Hade morgonillamående fram till vecka 16 ungefär. Men där tog en influensa över och jag blev dålig på grund av den också. Absolut ingen hit att vara sjuk samtidigt som man är gravid. Usch! Men, det gick över det med. I dagsläget mår jag faktiskt riktigt bra! Inga krämpor som är direkt relaterade till graviditeten kan man säga. Jag får springa på toaletten 2-3 gånger per natt för att kissa, men det är en ”världslig sak” som Karlsson på taket skulle ha sagt.

KUB och RUL

Jag har hunnit med både KUB och RUL i ultraljudsväg redan. KUB indikerade på väldigt låg risk för de tre riskgrupperna av kromosomavvikelse man tittar på, vilket var skönt. Och RUL visade på en frisk bebis – såvitt de kunde se med ultraljudet i alla fall. Och könet…. Det blir en flicka till, vi får en till flicka i vår familj. En fyrklöver i flickor, det är inte illa det! Däremot kommer jag att få ett riktat ultraljud nu den sjunde januari för att titta extra på bebisens hjärta. Detta på grund av att jag har medfött hjärtfel och Samantha också. Så, det är bara för att utesluta hjärtfel hos bebis, vilket är riktigt skönt – trots att det på RUL såg riktigt bra ut även hjärtat.

Graviditetskomplikationer

Jag skrev ju lite längre upp att jag inte har direkta krämpor rörande graviditeten. Men jag har däremot en del komplikationer som är så pass att man räknar in mig i en riskgraviditet. Jag har diagnosticerats med graviditetsdiabetes. Jag hade dessutom så pass höga fastevärden och en del postmåltidsvärden som gjorde att jag fick börja med blodsockersänkande tabletter som jag nu tar 2 på morgonen och 2 på kvällen av. Dessa tabletter gör dock en hel del med min mage. Jag kan bli kallsvettig, helt panikslagen och får springa in på toaletten där jag då visas vara riktigt lös i magen. Detta skulle gå över efter 1-2 veckor men har nu tagit tabletterna i någon månad och njae… Det har inte gått över. Har detta fortfarande 3-4 gånger i veckan, vilket är rätt jobbigt då det väl sker.

Jag ska även på tisdag till diabetesmottagningen för instruktionsgenomgång för att sedan börja med måltidsinsulin då man sett att mitt blodsocker inte dämpats tillräckligt med tabletterna.

Jag vet att på grund av detta får jag ett återbesök på specialmödravården i vecka 28 och i vecka 32, troligtvis då med TUL (tillväxtultraljud) för att se så att bebis faktiskt mår bra.

Men det är inte bara graviditetsdiabetesen som jag har i åtanke och som kan göra att min graviditet blir ett risktagande. Jag har ju ett medfött hjärtfel, som jag nämnde tidigare. Och… Vad man kan se är ju att med tanke på det medfödda hjärtfelet (som ju beror på att jag har Turners syndrom) är att jag kan få någonting som heter aortadissektion. Alltså att aortan kan brista av den stora ansträngningen som det ju faktiskt är att vara gravid och att föda barn. Vilket gör att jag bara går och väntar just nu på en remiss till Linköpings hjärtavdelning för att få ett EKG och UKG gjort – för att utesluta denna risk. Jag vill absolut föda vaginalt om det går – är helt och hållet rädd för kejsarsnitt och vägrar det om möjligt.

Funderingar

Det vi, eller snarare jag, funderar på mycket här hemma är vad bebisen ska heta. Jag hade riktat in mig på ett namn.. Men insåg igår först att det namnet har samma första bokstav som en av systrarna, så det skulle bli samma initialer. Hm, kanske inte är en sådan stor sak egentligen men… Hade varit roligt om alla hade varsin bokstav så att säga.

2 svar till “Min graviditet såhär långt”

  1. Tiden går verkligen fort, tänk redan halvtid och jag tyckte sista tiden gick ännu fortare eller ja med Logan fick jag ju reda på att jag var gravid i vecka 16 så då gick tiden ju extra fort. Namn är svårt, men håller med samma initialer är bra. Lex var givet långt innan han föddes medans Logan stod vi och valde mellan det och James .

    Gilla

  2. Redan halvvägs, vad härligt. Skönt att de glr alla dessa kontroller också så att du inte riskerar något på grund av riskerna. Mysigt med en tjej till och det där med namn är svårt tycker jag. Vi bytte i sista stund det tänkta namnet på vår yngsta men det blev till det bättre 😃 Vi tog även hjälp av storasyster med namnet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s