Förlossningsberättelse – Ebba

Det var natten mellan den fjärde och femte januari 2016. Jag låg och sov när jag väcktes av Marys skrik. Hon ville ha sin flaska. Då var Mary 1 år och 8,5 månad gammal och hade fortfarande en flaska välling på natten, vid behov. Det var inte alla nätter den behövdes men nu ville hon ha den. Jag klev upp, sömning som jag var. Jag var beräknad att föda den åttonde januari, vilket började kännas nu då jag behövde lyfta upp Mary från spjälsängens botten. Jag hade gjort i ordning flaskan innan jag gick in till henne men brukade sitta i soffan i vardagsrummet då hon drack flaskan, för att inte Samantha (som sov i samma rum) skulle väckas.

När jag lutade mig över kanten på spjälsängen kände jag hur det knäppte till i magen och hur jag blev blöt längs benen. Vattnet gick. Jag fick lyfta upp Mary till min famn, bära henne, hennes snuttefilt och nappflaskan in till vårt sovrum. Hämta två badlakan som jag sedan fick bära med mig in till vardagsrummet och satt på under tiden jag gav henne flaskan. Här tittade jag på klockan. Den var 03.05 på natten. Bar sedan försiktigt in henne igen då hon somnat och lade henne i sin säng igen. Men märkte att det fortfarande kom fostervatten. Och nu hade det börjat komma molande värk, den hade dykt upp under tiden då jag satt med Mary i vardagsrummet.

Jag lade mig i sängen, med några badlakan under mig. Tänkte att jag skulle få mig några timmar till med sömn, om det gick. Jag hade oregelbundna värkar fram till klockan 6 på morgonen. Då ringde jag in till förlossningen och rådfrågade hur jag skulle göra. Jag kunde komma in när jag kände att jag behövde, var svaret. Ungefär vid den tiden vaknade både Mary och Samantha, Micke fick gå och hämta in dem till oss och våran säng. De hoppade runt, busade och skrattade och jag försökte andas igenom mina värkar som nu blivit regelbundna efter klockan 6. De kom tätare och tätare. Först vid strax efter 8 tyckte jag att nu får det vara nog. Nu vill jag åka in. Sagt och gjort. Vi klädde på tjejerna och oss själva samt packade ner det sista såsom mobilladdare och plånbok. Vi satte oss i bilen och bara den 10 minuter långa färden in till sjukhuset var en pärs. Varje gupp, varje grop kändes som världens smärta hos mig.

Micke hjälpte mig ur bilen då vi kommit fram till förlossningens entré. Tjejerna satt kvar i bilen. Han följde mig fram till ytterdörren och där ringde han på dörren. En undersköterska kom och mötte oss, tog emot mig och ledde mig till ett undersökningsrum. Micke körde iväg till hans mamma tillsammans med tjejerna. De skulle äta frukost där.

Jag försökte nu att andas igenom värkarna som kom väldigt tätt inpå varandra. Hon pratade om att sätta ett CTG för att kolla upp värkarnas styrka och en vaginal undersökning för att se hur öppen jag var. Det enda jag kunde få ur mig var ”GE MIG LUSTGAS. NU!”. Hon tittade misstänksamt på mig och gick iväg. Eller ja, det var så jag kände. Hon… förstod inte hur ont jag hade det. Och jag blev frustrerad. Detta är ju tredje barnet för mig. Jag borde väl veta?! Jag tittade på klockan på väggen. 08.50.

Nu kom hon tillbaka, nu tillsammans med en barnmorska som verkligen SÅG hur jag fick andas igenom en värk. Ledde mig direkt till förlossningsrum. Det roliga är att det var samma förlossningsrum jag hade tidigare till både Samantha och Mary. Jag hann egentligen bara ta av mig byxorna nedtill och byta om till en sjukhusskjorta (under tiden som jag andades lustgasen, lutandes mot sängkanten) samt lägga mig på sängen innan krystvärkarna kom igång. Jag var helt öppen konstaterade dem och ja, vad kan man säga. Tre krystvärkar… Och EBBA Siri Märtha Magnusson föddes 09.05 den morgonen.

Hon vägde 3050 gram och var 49 cm lång.

8 svar till “Förlossningsberättelse – Ebba”

 1. Låter ändå som att det gick lugnt och harmoniskt till, eller så hade ni bara planerat bra hehe! Ibland läser man om så himla kaosiga vägar till förlossningen. Skönt att det fanns någon som såg och förstod iallafall. Snabbt kom hon sen torr jag? Har ju inga barn själv så kan inte förstå till 110% men jag kan förstå att det är tufft hur som. Kul att du fick samma rum som med de andra.

  Gilla

  1. Hehe, ja hann ju vara där i 15 minuter drygt innan hon föddes.. 🙂 Med Mary (mellantjejen) låg jag i 1 timme och 10 minuter innan hon föddes.. 😀

   Gilla

 2. Så fint att du delar med dig av förlossningsberättelsen – jag har haft så fruktansvärda förlossningar så jag har inte skrivit någonting om det. Vill inte skrämma kommande blivande mammor… Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s