Graviditetsvecka 23

Idag går jag in i vecka 23 (22+0 – 22+6) och räknas därför till förlossningen numera och inte gynakuten ifall det är någonting med graviditeten som sker akut. Från och med idag gäller även min gravidförsäkring som jag har tecknat. I tisdags gjorde jag ett riktat ultraljud för att kontrollera bebisens hjärta (standardrutin då jag har medfödd hjärtfel och även Samantha har det). Vad läkaren kunde se så hittade hon ingenting avvikande där, vilket gjorde att jag kunde pusta ut lite mer… Jag har även, den gångna veckan, börjat med insulinbehandling på grund av min graviditetsdiabetes (vilket du kan läsa mer om här).

Lite suddig bild denna veckan men.. Det bjuder jag på!

Min viktresa under graviditeten

 • 4 augusti: 62 kg
 • 10 augusti +1 kg (totalt 63 kg)
 • 16 september +2 kg (totalt 64 kg)
 • 10 oktober +0,4 kg (totalt 62,4 kg)
 • 10 november – 1,4 kg (totalt 60,6 kg)
 • 28 december – 2,8 kg (totalt 59,2 kg)
 • 11 januari -1,5 kg (totalt 60,5 kg)

Utdrag från 1177

Livmodern når nu strax över naveln. Du kan känna den som en hård stor klump om du trycker försiktigt med handen mot magen. Fostret väger runt 550 gram. Det är 28 centimeter långt. Fostret rör sig mycket. Det är vanligt att känna mer rörelser på kvällen. Redan nu finns en chans att barnet överlever om hen skulle födas för tidigt.  Det kan kännas när fostret hickar, ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar. Det är vanligt att folk kommenterar och tycker att gravidmagen är stor eller liten. Magens storlek är olika från person till person. Barnmorskan mäter att magen växer som beräknat. 

Bebisens rörelser

Numera känner jag bebisen varje dag. Lite dovare än vad jag känt med de andra tre dock, för nu har jag moderkakan i framvägg – vilket ju gör att man kan känna av bebisen lite mindre / mjukare… Men de tillfällen jag främst känner av bebisen är när jag ligger i sängen, diskar (står lutandes mot diskbänken) eller kör bil. Imorse bland annat började jag puffa lite på magen bara för att få en reaktion och visst kom den! Bebis sparkade tillbaka och nu såg jag även den rörelsen utanpå magen! Riktigt häftigt!

3 svar till “Graviditetsvecka 23”

 1. Så skönt att allt ser bra ut med barnet. Hoppas att det blir bättre med din graviditetsdiabetes. Har själv aldrig haft det men har fått höra att det är extremt påfrestande.

  Gilla

 2. Vad skönt att ni inte hittat något avvikande med hjärtat än. Jag är ju hjärtsjuk och när min dotter var tre (för ett halvår sedan) upptäckte de även samma fel hos henne så jag förstår vilken oro och vilka känslor man bär på 🖤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s