Kostråd av dietisten

När jag var i vecka 14 (oj, är det redan 8 veckor sedan?!) fick jag en hel del skriftlig information och muntlig information i grupp angående kosten och vad man som graviddiabetiker bör tänka speciellt på. Dock finns det en del saker av de bra / nyttiga sakerna som inte alls går hem hos mig eller övriga familjen vilket gör att det minskar på dessa saker. Tänkte dra upp ett par exempel och visa er dels vad dietisten rekommenderade och dels vad jag tänker / anser kring just de sakerna.

Drycker

När det kommer till drycker är det ju ganska givet att jag ska plocka bort en del saker från det jag brukade dricka rätt mycket av. Coca-cola och oboy var (och är) mina två stora laster.. Annars dricker jag inga juice-produkter, jag dricker ingen alkohol eller någonting sådant. Ingen kaffe och inget te heller. Oboy och Cola har ju båda två mer än 10 gram kolhydrater per dl, vilket gör att de är BIG NO NO att dricka.

Sådant som är okej för mig att dricka är ju vatten, sockerfri saft och sockerfri läsk (light-produkter). Några drycker som är hyfsat okej, det vill säga – enbart till måltider; mini-MER, laktosfri mjölk, Eldorados multivitamindryck (det var bara några exempel på drycker som innehåller 1-3 gram kolhydrater per dl). Vanlig mjölk (dvs inte laktosfri) innehåller 4-6 gram kolhydrater per dl och är därför mindre bra än laktosfritt… Men jag får dricka och äta maximalt 5-6 dl mejeri (mjölk, yoghurt och fil, inklusive det som finns i maträtterna) per dag men bara cirka 2 dl per måltid.

Nötter (inklusive jordnötter) och frön

Detta anser dietisten är ett riktigt bra sätt att stilla suget efter fredagsmyset, eller ett bra och mättande tillbehör till ett mellanmål som verkligen har bra fetter i sig.. 30 gram (cirka 0,5 dl) är helt okej att äta upp till fem gånger i veckan. Men… Då vi har Samantha som är allergisk mot bland annat jordnötter, pistagenötter, cashewnötter och hasselnötter så har vi inga nötter hemma överhuvudtaget. Hon är även allergisk mot sesamfrön så vi är också riktigt försiktiga med frön här hemma.

Smoothies, juicer och liknande

När jag var på gruppinformationen angående kost för oss gravida med graviditetsdiabetes ställdes frågan om smoothies var ett bra alternativ till frukosten. Dietisten såg fundersam ut ett bra tag och var sedan tvungen att säga nej. Detta då det inte ger något som helst tuggmotstånd och är alltså en snabb källa till att maten förvandlas till glukos. Hon tog morot som ett exempel. Att göra morotsjuice var någonting vi inte skulle göra. Att riva moroten var ganska okej, men att ha morotsstavar var det absolut bästa då det gav mest tuggmotstånd och gav magsäcken mer att jobba med = stannar kvar längre i magsäcken och tar längre tid på sig att förvandlas till glukos. Likaså med andra frukter och bär – det var ingen direkt ”smart” idé att göra smoothies av detta då det inte ger något tuggmotstånd eller så.

”Sällanmat”

Dietisten var väldigt noga med att förklara att vi inte skulle behöva ändra om vår kost helt och hållet, eller att hon ville förbjuda oss att äta en viss mat. Chips, cola, godis, osv är fortfarande ok. MEN! Poängterade hon. I viss mängd och inte på fastande mage. Så vill vi exempelvis ha kvar vårt fredagsmys så kan vi först äta middag och typ direkt efter middagen ta en liten skål med chips (lämna då kvar chipspåsen i skåpet). Då blir det också en effekt av att chipsen blandas ihop med middagen och därför också inte påverkar blodsockret lika mycket som det skulle gjort om jag ätit den mängden på fastande mage. Men det är också därför den sortens mat kallas för ”sällanmat” – mat som går att äta väldigt sällan och i liten mängd.

Produkter till frukost och mellanmål

Jag såg att några av er tipsade om kvarg att äta till frukost (och till mellanmål fungerar det ju med), vilket även dietisten gjorde (dock ville hon att vi ska se upp med kolhydratinnehållet och hur mycket socker det är i varje enskild smak / märke). Kruxet är nog att jag inte tycker om kvarg eller keso alls. Aldrig gjort det och har försökt ett par omgångar både som tonåring och nu som vuxen. Men nä, usch är vad jag tycker om det. Likadant tycker jag om avokado. Alltså, jag förstår inte vitsen med det? Jag har aldrig gillat det heller. Jag vet att det innehåller massor med bra ämnen, bra fetter och liknande. Men nä, det går verkligen inte. Guacamole som många har till tacos exempelvis, äter jag ju inte heller.

Bromsande produkter

Jag nämnde ju tidigare att tuggmotstånd i maten ger också en bromsande effekt i blodsockerhöjningen. Det finns även andra saker såsom fett, protein och fibrer som gör att det får en bromsande effekt.

Grönsaker och frukt

Jag ska helst äta ett halvt kilo frukt och grönt per dag. Däremot ska jag tänka på att frukt och bär innehåller lösliga fibrer (vilket är bra) men även en hel del socker, vilket gör att jag bara får äta 2-3 frukter (2 dl bär är som en frukt) per dag. Max en vid tillfälle. Det som gör den här biten lite svår att uppnå är att jag äter inte ärtor, linser, bönor och liknande. Fungerar inte för mig. Broccoli är också en sådan sak jag har svårt för. Men exempelvis i FELIX´s kyckling och broccolipaj så fungerar det för mig, men inte att äta som tillbehör till middagen för att ta det som exempel. Ärtor brukar jag svälja hela bara för att barnen ska se att jag äter grönsaker jag med, så att inte de också slutar äta det. Konsistensen och smaken – usch!

Frukosten

Vid frukosten ska jag absolut begränsa mängden bröd, mjölk-produkter, gryn/müsli/flingor och juice. Men jag kan mer än gärna äta ägg, makrill i tomatsås, sill eller ansjovis till frukosten. Det är som sagt frukosten jag har haft svårast att anpassa i allt detta. Då jag har haft en (ful) vana att sedan typ mellanstadiet bara dricka Oboy till frukost. Och det har varit bra med det. Ett stort 4 deciliters glas med oboy och jag nöjer mig till lunchen. Jag tycker ju om ägg, helst krämigt – hårdkokt är absolut något jag inte gillar. Makrill i tomatsås gillar jag men de andra här hemma tycker inte om lukten så jag vill begränsa ätandet av det för deras skull. Ja, ni förstår.. Och dessutom ska frukosten kunna äta ståendes eller på språng då jag hjälper tjejerna hela morgonen också.

15 svar till “Kostråd av dietisten”

 1. Mycket bra och nyttiga tips även om vissa är självklara. Tråkigt med nötallergin, det känns som ett bra val annars. Jag själv är en sucker för kvarg men väljer gärna naturell då de andra gärna innehåller mycket mer socker ja.

  Gilla

 2. Det är mycket man ska tänka på! Men är ju så bra att dom förklarar och berättar om saker som är bra och ej så behöver man inte leta upp allt själv.

  Gilla

 3. Det här med läsk är ganska givet skulle man kunna säga men där ligger min stora last i livet kan jag säga. Cola Zero och Pepsi MAX kan jag inte vara utan och självklart kan man vänja sig av med det men jag tror inte att jag vill 😉

  Skönt att du får kostråd under graviditeten pga diabetesen, det finns trots allt mycket som man inte tänker på när man stoppar i sig det att det trots allt innehåller en hel del socker.

  Gilla

 4. Oj så mycket att tänka på! Tur att du har fått allt förklarat för dig. Vissa saker som läsk t ex är dock lätt att räkna ut att det bör dras ner på, för det är ju inte nyttigt för någon😊

  Gilla

 5. Det där är en hel djungel då det kommer till kostråd. Målet är att äta ren mat, men ska även försöka få in lite mer vegetariskt i vår kost. Minst 1 gång i veckan, men helst 2 ska vara vegetariskt.

  Gilla

 6. Det var mycket att tänka på! Intressant det där med nötterna då de innehåller väldigt mycket kolhydrater/gram. Hur tänker dietisten kring de kolhydraterna? Jag är bara nyfiken på hur dietisten tänker. Räknas de som bra kolhydrater som inte höjer blodsockret? Någonstans tänker jag kolhydrater som kolhydrater….

  Gilla

  1. Finns ju snabba och långsamma.. Och nötter har ju väldigt mycket tuggmotstånd = mer bromsande för blodsockret, tror jag dels att de tänker.. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s