Graviditetsvecka 25

Oj, tjena vad tiden verkligen rusar iväg. Redan inne på vecka 25 (24+0 – 24+6) och nosar. Det känns verkligen surrealistiskt måste jag säga. 15 veckor kvar, kanske till och med något mindre. I och med att jag redan har tre galningar till underbara töser här hemma så går ju tiden verkligen snabbt förbi utan att man egentligen reflekterar över det så mycket. Dessa veckovisa uppdateringar gör att jag faktiskt stannar upp och tänker efter, vad har hänt i veckan med bebisen och vad är det jag tänker på just nu?

Mitt mående

Jag mår riktigt bra. Ingen foglossning, inget illamående. Inga krämpor. Eller okej, jag känner av YTTERST lite foglossning när jag har gått mycket, eller tex dragit en kundvagn med alla tre sittandes i – i en affär. Då kan det dra lite i ena skinkan. Men det är så lite att jag inte ens räknar det typ. Enda som får mig lite sur / tycka att detta är jobbigt för tillfället är sömnen. Eller snarare bristen på sömn på nätterna. Jag lägger mig oftast i samband med att jag nattar tjejerna (de sover ju inne hos mig när Micke inte är hemma). Somnar till när jag nattar dem, vaknar ett tag senare. Går på toaletten 2-4 gånger per natt och har grymt svårt att somna om mellan gångerna. Häromnatten tittade jag på klockan en gång och då var den 2 på natten, utan att jag hade sovit någonting. Det är drygt. Och så ska jag på det orka vara en… närvarande, lågaffektiv och lyssnande mamma. En med tålamod och en som kan möta barnen på deras nivå. Det är där det tar stryk tror jag. Mindre tålamod, kortare stubin. Men jag förklarar det även för dem, har jag någon gång brutit i mitt tålamod har jag efteråt – när jag ”samlat mig” kunnat förklara för dem att det är på grund av detta och de förstår. De hjälper mig otroligt mycket ändå, tycker jag.

Bebis skrämde slag på mig

I tisdags blev det en extra sväng in till MVC då jag hade känt mindre fosterrörelser. Vilket ju ska kollas upp. Allt såg dock bra ut och att det tog sådan lång tid att hitta hjärtljuden var för att bebis sparkade så otroligt mycket väl på plats men vi kunde tillslut höra hjärtslagen som låg på 149 per minut. Läs mer om detta HÄR. Däremot, dagarna efter detta, har jag kunnat SE rörelserna ännu mer samtidigt som jag känner dem. Underbart, tycker jag.

Detta filmades natten mellan torsdagen och fredagen denna veckan. Tänk, vad man kan hitta på för att hindra mamma att sova..! Här försöker vi ta ett rekord i hur länge vi kan hålla mamma vaken på natten…

Graviditetsdiabetesen

Jag har under denna veckan (med start idag) fått höja mitt frukost-insulin ytterligare. Jag började med att ha 2+2+2 enheter måltidsinsulin (frukost+lunch+middag) och sedan blev det 5+2+2. Nu har jag, efter höjningen, 7+2+2. Detta på grund av att min sockervärde efter frukosten inte vill ner under 8.0 utan jag hamnar oftast kring 8.0-8.6 typ.. Inte mycket över med andra ord men man vill ju få ner det till under, som sagt. Jag har fortfarande metformin (blodsockersänkande tabletter) som jag tar två stycken på morgonen (efter / i samband med frukosten) och till middagen/kvällsmaten.

Utdrag från 1177

Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Fostret kan knyta sina händer och få tag på sina fötter. Känseln utvecklas. Tvillingar reagerar på beröring från sitt syskon. Näsan utvecklas. Näsborrarna som tidigare varit stängda börjar nu öppna sig. Fostret liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner. Ett korttidsminne har utvecklats och fostret kan känna igen röster och ljud. Fostret har en egen dygnsrytm. Det sover och är vaket med jämna mellanrum. Nu känns fostrets rörelser varje dag. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. Alla gravida har olika magar. På en del börjar graviditeten synas först nu. Andra fick större mage för länge sen.

En liten kuriosa

En liten rolig grej som jag tänkte på under veckans gång var – hur länge har jag egentligen skolbarn i någon form här hemma? Det började det här läsåret med att Samantha började förskoleklass, men när går sista barnet / bebisen i magen ut gymnasiet? Jag satt och räknade på detta. Det är våren 2039 som bebisen tar studenten – om alla går sina 10 år i grundskolan (inklusive förskoleklass) och 3 år i gymnasiet. 19 år till alltså, med skolbarn.

Samantha, har jag räknat ut, tar studenten år 2032.
Mary tar studenten 2033.
Och Ebba 2035.
Bebisen 2039…

9 svar till “Graviditetsvecka 25”

 1. Skönt att du mår ganska bra iallafall men drygt att vakna sådär. Tråkigt med diabetesen men du kämpar på ❤
  Herre ja du kommer ha skolbarn i en evighet till, haha! Men det är säkerligen härligt det med.

  Gilla

 2. va skönt du mår bra när ja väntat våra mått dåligt hela tiden . u är så fin me magen. tänkte ofta å vi väntade sista . jobbig knubbsäl ellr något ha ha men oxå å i stället tänk etta är sista gången och när de kom detta är sista gång så fånigt men ja det va det ju så och då tycker man inte bara man är stor o klumpig 😀 Tacksamhet i stället

  Gilla

 3. På det sättet är det ju fantastiskt att vara fullt sysselsatt under graviditeten – det går fort! Vecka 25 är ju mer än halvvägs och för dig blir det ju ännu närmre kanske eftersom de andra kommit så snabbt. Ska bli så fint att följa er ❤️

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s