Resan med graviditetsdiabetes

Metformin – blodsockersänkande tabletter

 • Den 25 november började jag med metformin. 1 tablett till kvällen.
 • Den 29 november ökade jag dosen till 1+1 (en tablett på morgonen och en på kvällen).
 • Den 2 december fick jag öka dosen igen. Nu till 1+2.
 • Den 5 december ökade jag sista gången med metformin. Dosen blev 2+2. Den dosen har jag fortfarande.

Måltidsinsulin – korttidsverkande

 • Den 7 januari började jag med måltidsinsulin. 2 E (enheter) till frukost, lunch och middag.
 • Den 17 januari fick jag öka måltidsinsulinet vid frukosten. Nu tog jag alltså 5E + 2E + 2E.
 • Den 25 januari fick jag öka frukostinsulinet ytterligare. Nu tog jag 7E + 2E + 2E.

Mina tankar om hur det gått?

Hittills har jag egentligen inte haft några känningar vare sig på höga värden eller på de (fåtalet) låga jag haft. Eller ja, jag hade ju en del känningar innan jag hade inskrivningssamtalet på MVC med barnmorskan och vi tog det första blodprovet för P-glukos. Det var ju därför jag i början på november själv hade köpt en mätare för att kunna mäta hemmavid.

Att ta medicinerna och att sticka mig själv – den biten är det ”minsta” bekymret. Det jag tycker är det ”värsta” är att jag kan äta hur bra som helst, men… det är så mycket som spelar roll i detta. Det är inte bara vad jag äter som påverkar. Det är även sömnen, motionen och stressen i min vardag som påverkar. Även om jag äter bra till frukosten, så blir det högt värde på grund av att jag får stressa lite för att hinna med allt kring tjejerna, lämning och sådant.

Måltidsinsulinet, då jag tog 5E till frukost.

Idag, den 31 januari, fick jag ett samtal från diabetessköterskan.

 • Jag ska fortsätta med metformin. 2 tabletter på morgonen och 2 på kvällen.
 • Jag ska öka måltidsinsulinet så att doserna nu blir 8E + 4E + 4E.
 • Jag ska från och med ikväll börja med långtidsverkande insulin. Börjar med låg dos; 2E.
 • Återkoppling nästa vecka på torsdag till diabetessköterskan, vid känning av låga värden så ska jag höra av mig tidigare.

5 svar till “Resan med graviditetsdiabetes”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s