Graviditetsvecka 26

Jag går redan in i vecka 26 (vecka 25+0 – 25+6) i min fjärde graviditet. Den här veckan har jag knappt reflekterat över att jag faktiskt är gravid, förrän igårkväll. Då fick jag en (den första i denna graviditeten) sammandragning. Ville då duscha varmt och länge, innan jag tog alvedon. Fick dock inte duscha själv, haha så är det när man är småbarnsmamma. Ebba ville prompt duscha med mig. Vilket ju hon fick då. Annars har ju denna veckan (vecka 25) varit lugn. Bebis har rört på sig typ hela dagarna känns det som ibland. Jag hade en lindrig magsjuka mitt i veckan, men.. Den gick över rätt fort för min del.

Min viktresa under graviditeten

För 11 dagar sedan vägde jag mig. Vägde då 59,9 kg och låg därför också under inskrinvingsvikten på MVC som var 63 kg.

Graviditetsdiabetesen

Jag skrev ett eget inlägg om hur det går med min graviditetsdiabetes, igår, klicka här så kan du läsa där också.

Tjejernas tankar

Samantha frågade mig senast igårkväll om bebisen är igång och sparkar. Hon vet att jag har åkt in en gång för att jag känt av bebisen mindre (läs om det här) så hon är väldigt mån om att bebis ska röra sig och hålla igång. Alla tre tjejerna är förresten väldigt mån om att klappa på magen, att säga god morgon /god natt till bebisen. Och Samantha är nog den som har mest funderingar över det hela med livet inuti mammans mage. ”Mamma, kan du hälsa bebisen från mig?”, ”Kan bebisen höra dig?” och ”Oh, kan den höra mig också?! Men HUR??” är bara några saker hon sagt de senaste dagarna. Mary är dock lite besviken. Hon vill ju så gärna ha en storebror, men det har jag förklarat att det blir rätt svårt för mig att fixa.. Haha..

I slutet på förra graviditeten (då jag väntade Ebba). Såhär låg vi ofta vid nattningarna då.
Hela tiden nära magen. Samma fascination ser jag denna gång hos tjejerna.

Mödravårdscentralen

Den här (graviditets)veckan väntar ett besök på MVC. Det blir mitt ”vecka 25” – besök. Då blir det att ta ett SF-mått (där man mäter livmoderns storlek) och lyssna på bebisens hjärtslag. Men inte bara det – det blir att väga mig också. Att kontrollera blodsockret ska göras (tror jag? Jag gör ju detta redan 7 gånger om dagen?). Blodtrycket ska också tas. Eventuellt ett urinprov också. I vanliga fall brukar man ju få moderskapsintyget denna kontroll på MVC men jag har redan fått det – i vecka 20 tror jag att det var. Men jag kommer att få be om ett till – då jag glömde att skicka in det direkt och har nu slarvat bort det (Hej, gravidhjärna!).

Specialremiss på grund av Turners syndrom

Jag har ju Turners syndrom (vilket ni kommer få läsa en hel del om denna månaden i den här bloggen). På grund av detta är ju alla graviditeter jag har en högrisk. Jag läste igår på 1177 i min journal att jag ska kallas till Linköping för att göra EKG och UKG (hjärtkontroller) på mig själv. Detta blir troligen i vecka 11-12 någon gång. Och precis just då är även Micke borta på en till arbetsresa, så jag hoppas att jag kan ordna det med barnen under tiden jag åker dit.

Utdrag från 1177

Nu utvecklar fostret sina lungor. Det tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan öppna och stänga sina ögon. Längden är cirka 35 centimeter och vikten är 800 till 900 gram. Fostret kan höra ljud som kurrande mage, röster och nysningar. En del gravida får åderbråck. Åderbråck är när blodådrorna blir utvidgade. Det är vanligast att få åderbråck på benen, i underlivet eller i ändtarmen.

6 svar till “Graviditetsvecka 26”

  1. Så kul att en liten snart är på väg! Så praktiskt med 1177.se. Att man kan läsa sina journaler på ett och samma ställe.

    Bra ifall du vill berätta mer om Turners syndrom. Starkt av dig att berätta!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s