Turners syndrom och graviditet

Jag fick en fråga från Madeleine där hon undrade ifall Turners syndrom kan vara en bidragande faktor till att risken för prematur-bebis ökar eller om det finns andra risker i att jag nu är gravid och själv har Turners syndrom.

Det finns en relativt ny avhandling som Anna Hagman (läkare och doktorand i Göteborg) gjort, eller ny och ny – den är från 2013. Avhandlingen ger en annan bild av graviditet för kvinnor med Turners syndrom än tidigare forskning, som rapporterat om problem med för tidig födsel, låg födelsevikt och allvarliga avvikelser. Men även om barnen är friska innebär graviditeten större risker för en kvinna med Turners syndrom, framförallt havandeskapsförgiftning. Dock finns det en gynekolog i Göteborg, Inger Bryman (välkänd inom Turners syndrom – världen) som menar på att det finns underlag för att bebisar till TS-kvinnor föds något tidigare, men inte så att de är prematur-bebisar. Dock med rätt längd och vikt för bebis i den åldern/veckan.

Det som också påvisats – även om man visste om det sedan tidigare, var risken att utsättas för aortadissektion, vilket innebär att stora kroppspulsådern brister och det i sig kan vara livshotande. För oss med Turners syndrom är den risken två procent under en graviditet.

Det man har hittat som riskfaktorer för den gravida TS-kvinnan är att det är högre risk att drabbas av havandeskapsförgiftning, vita i urinen samt för tidig födsel*..

Foto taget 22 nov 2019.

*För tidig födsel verkar de dock inte riktigt vara överens om i studierna som gjorts.

Ett svar till “Turners syndrom och graviditet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s