Turners syndrom och bilkörning

Det jag har märkt just med bilkörning är att många av oss med TS har haft svårt just med uppkörningen. Att teorin inte direkt varit något problem men att få det praktiska att sitta där det ”ska”… Det har varit besvärligt.

Det finns några orsaker kring detta – enligt mig själv.

ÖGA – HAND KOORDINATION

Vi med Turners syndrom kan ha (men behöver inte ha) försämrad öga – hand koordination. Det betyder i korta ordalag att det avser ändamålsenlig planering och praktisk utförande av rörelser som styrs av seendet. Tex: om man ska sköta om en docka; mata den, borsta håret på den och liknande. I detta fallet med bilkörningen, att koordinera manuell växellåda (exempelvis) med att styra på ratten och kanske behöva slå på blinkers samtidigt…

ABSTRAKT TÄNKANDE

Det kan också vara svårt med det abstrakta tänkandet. Att exempelvis lokalisera sig i sin omgivning.

NVLD – NONVERBAL LEARNING DISORDER

Här ingår allt som inte har med språklig inlärning att göra. Kroppsspråk (till viss del), mönster, relationer mellan saker, underförstådd information, att läsa mellan raderna, osv. Sådan information kan överföras genom gester, kroppsspråk eller -ställning, ansiktsuttryck, ögonkontakt, eller genom fysiska yttranden såsom klädval, frisyr eller till och med arkitektur, men även genom symboler och informationsgrafik. Icke-verbal kommunikation utgör en stor del av alla människors vardagsliv. När man har problem med detta kan ju det vara svårt att föreställa sig i trafiken vad som eventuellt kan komma att hända framåt i trafiken. Det kan vara svårt att… läsa av trafikflödet, eller att läsa av mönster osv som finns i trafiken /vid vägarna.

Ett svar till “Turners syndrom och bilkörning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s