Graviditetsvecka 29

Idag går jag in i vecka 29 (28+0 – 28+6) och jag mår helt okej. Eller ja, jag mår bra förutom på nätterna kan jag väl säga. Svårt att sova och svårt att komma till ro. Troligtvis har jag åkt på förvärkar, någonting som jag nämnde i förra veckan med – att jag fick som mensvärk vissa nätter så pass att jag blev rastlös och inte riktigt kom till ro. Dessa fortsatte även under denna veckan och jag ringde in till MVC för rådgivning angående detta.

Förvärkarna

Vad gäller alla förvärkar så fick jag ta ett urinprov som skickades på odling. Men snabbresultatet visade inte på någonting vad gäller urinprovet i alla fall. Detta var ju riktigt skönt tyckte jag.

Blodstatus och CRP

I samma veva som jag lämnade in urinprovet så skulle jag ju även ta blodstatus och CRP. Mitt CRP låg något (markant) förhöjt. Men jag tror inte det ens är något de reagerar på, så pass lite förhöjt är det. Och vad gäller mitt järn så trots en järntablett om dagen så sjunker det ändå. För några veckor sedan var järnvärdet (Hb) 102, nu låg det på 101. Så samma sak där, inte alls så att jag själv är orolig över det men får se vad doktorn säger om detta.

Graviditetsdiabetesen

Efter att jag höjde insulindosserna sist och skrev om dem i förra veckans gravid-uppdatering så har det ju skett någonting. Jag har några (inte många dock) värden som ligger under 4,0 – vilket ju det inte ska göra. Jag har några få värden som ligger över övre gränsen för okej… Men annars är det typ 90-95% av alla stick som visat sig ligga inom det acceptabla. Vilket jag själv varit helt okej med. När diabetessköterskan ringde i torsdags så fick jag dock order om att höja det långtidsverkande insulinet jag har till kvällen med två enheter. Så där tar jag just nu 6 enheter (fasteblodsockret på morgonen hade börjat gått upp lite mer igen).

Brösten

Jag har börjat inse att det är dags att skaffa några amnings BH-ar / linnen just för att jag börjat läcka bröstmjölk. Hände i förrgår för första gången denna graviditeten, att det blev en blöt fläck på tröjan..! Haha… Fatta min förvåning och den suck jag då fick ur mig. REDAN!? I vecka 28?? Haha.. Nåja, bara att sticka iväg till A6 och kolla upp några bra klädesplagg för detta nu då.

Vad händer denna veckan då?

Nu under graviditetsvecka 29 kommer jag ha ett besök på specialistmödravården. Detta sker på måndag. Då är det ett TUL på schemat, alltså ett tillväxtultraljud för att titta så bebis växer som hon ska och allt sådant. Men, det är även en läkare som gör den kontrollen så ska dels ta upp ”förvärkarna” med den läkaren då. Samt mina funderingar / tankar kring förlossningen och den direkta tiden efteråt.

Utdrag från 1177

Fostret är ungefär 40 centimeter långt och väger nu runt 1,2 kilogram. Du som är gravid kan känna att fostret sparkar så hårt att det kan ömma på någon punkt. Fostret är nu tillräckligt stort för att kunna sparka på dina revben och mot urinblåsan. Fostret har fortfarande gott om plats att ändra läge. Det kan ligga med huvudet både uppåt och neråt. Fostret kan drömma nu. Fostret och livmodern fortsätter att växa. För dig som är gravid blir det mer trångt i magen, dina inre organ får det trängre. Från livmodern ner mot ljumsken går ligament. När livmodern växer och ligamenten tänjs ut kan det göra ont. Det kan stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna. Det brukar kallas ligamentsmärtor. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Det är vanligt med sammandragningar. Ett bra sätt att dämpa dem är att slappna av och lägga sig och vila. Det kan synas utanpå magen att fostret sparkar. Det är vanligt att gravida känner mycket sparkar. En del känner mindre än andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s