Corona-viruset

Jag har, precis som de flesta i landet (tror jag), följt media och alla svängar kring det ”nya” viruset Corona. Jag läser allt jag kommer över och jag följer de flesta pressmeddelanden som regering samt andra myndigheter släpper fram. Först tänkte jag att ”äh, nu överdriver folk och framförallt media blåser upp det till oändlighet”. Men nu? Jag vet inte riktigt… Vi i vår familj har fått ta ett (för oss) jobbigt beslut. Vi har ställt in tjejernas kalas på Leos Lekland som vi skulle ha den 18 april. Visst, det är ett tag fram men – med tanke på att bebis kommer bara någon vecka efter det så kändes det dels riskabelt för bebisens skull men också i och med att både jag, Micke och våra två äldsta tjejer har astma så tog vi det här beslutet.

Jag jobbar ju dels på tre olika skolor, dels inom hemtjänsten. Detta gör att jag känner att jag tänker mer på basala hygienrutiner, jag tänker mer på hur jag tvättar händerna (inte rutinmässigt nu utan mer.. tänker faktiskt på HUR jag tvättar mig). Jag som oftast duschat 2-3 gånger i veckan har ändrat även på detta och blir ofta 1-2 gånger om dagen istället. Jag tänker på att om jag gnuggat ögonen så går jag och tvättar händerna. Jag tänker ju rent allmänt på att inte vara alltför nära andra människor, att inte gå på bio osv just nu. När jag träffar mina elever så blir det ju väldigt lätt att jag tänker på vilket avstånd jag har till dem, håller 1-2 meter avståndet (vilket ju blir lätt just för att vi sitter med bänkar / bord mellan oss). När jag träffar mina kunder inom hemtjänsten (de äldre vi besöker hemmavid) så tänker jag på skyddsklädsel, jag tänker på handtvätt och på hygienen givetvis. Jag tänker även på hantering av livsmedel och sådant – för att minska på eventuell smittospridning.

Idag vabbar jag då Samantha hostade imorse. Och hon har (precis som jag) nyst en hel del idag. Håller även Mary och Ebba hemma då de ju inte har obligatorisk närvaro på förskolan. Vi har ju som förhållningsregler nu inom kommunen. Vid minsta lilla symtom på förkylning eller sjukdom ska barnen / vi hålla oss hemma och gärna 1-2 dagar EFTER att vi blivit symtomfria. Vilket ju ställer till det lite för oss vuxna här hemma. Vem ska vabba, vem ska jobba? Idag vabbar jag som sagt, imorgon jobbar jag 16-22 och då får Micke sluta tidigare på jobbet för att hinna hem så jag hinner till jobbet. Alltså han får vabba några timmar i slutet på sin arbetsdag.

Men ”Corona-hetsen” har drabbat oss på ett helt annat sätt också. Micke hade ju sin turné i ytterligare veckor framöver som var planlagt. Hela april ut var i alla fall bestämt. Men, en dag i förra veckan – sent på kvällen ringde de honom när han var i lastbilen och skulle precis gå och lägga sig. ”Allt är inställt från och med nu, packa ihop och åk hem!”. Alltså fick han packa ihop allt och dra hemåt, var hemma först vid 2 på natten. Nu har han i alla fall fått besked om att han får betalt för hela förra veckan trots att det inte blev något arbete. Så han fick istället tillbringa hela förra veckan med att söka jobb här i trakterna. Vilket ordnade sig så han är bokad den här veckan i alla fall. Men vem vet hur länge han kan vara på just det stället? Tjejernas gudfar har också drabbats oerhört hårt. Han jobbar som rigger inom event-branschen och alla hans jobb har blivit avbokade då alla konserter, events och så liknande blivit inställda. Egenföretagare som han är så sitter han i en tuff sits just nu. Marys gudmors make är ljudtekniker i eget företag och även han har fått flera events avbokade, inställda och sådant. Det är mycket som drabbar just kultur / event-branschen hårt för tillfället. Håller detta i sig några månader? Ja, då vet jag många som blivit arbetslösa – hur mycket än regeringen säger att de ska stötta alla och bidra med ekonomiska hjälpinsatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s