Graviditetsvecka 33

Idag går vi in i vecka 33 (vecka 32+0 – 32+6) i den här graviditeten. Tänk, tiden rusar verkligen förbi. Jag säger det förvisso hela tiden men jag tycker att det verkligen är så. Jag förstår inte riktigt att det närmar sig med stormsteg! Men vad har egentligen hänt den här veckan? Jag hade ju ett TUL (tillväxtultraljud) och ett MVC-möte igår. Det är fler och fler som börjar påpeka att magen växer och att det börjar synas mer tydligt nu. Och det gör det ju så sett. Men samtidigt, att jobba går fortfarande bra. Dock lättare när jag har hemtjänst-bilen än när jag måste gå omkring i mitt område.

Tillväxtultraljudet

Förra TUL:et fick läkaren det till att bebisen var -7% i sin tillväxt. Det kan ni läsa mer om HÄR. Igår på TUL:et fick läkaren det till -3,7%. Bebisen följer sin kurva men är helt och hållet normalstort. Däremot fick jag lite banning för att jag inte riktigt skött socker-mätningarna som jag ska. I och med det nya jobbet inom hemtjänsten har jag haft svårt att hitta en rutin där jag kan mäta ”efter-måltids-sockret” 1,5-2 timmar efter påbörjad måltid. Skulle verkligen fixa detta tyckte han. Och så tyckte han att jag verkligen måste ”sköta magen” (japp, vård-relaterat uttryck för att helt enkelt kunna skita) nu då jag går upp till två järntabletter om dagen istället för en om dagen. Vid nästa TUL som är i mitten på april så ska ett datum för igångsättning planeras och bestämmas. Vilket känns riktigt skönt!

MVC-mötet

Detta var egentligen ett möte för att kunna planera ifall Micke skulle vara borta vid tiden för förlossningen. Men nu då Corona tagit ”över” allting här och gjort att han tappat 4-5 veckor av en turné så är han ju hemma vid den tiden. Alltså kändes detta möte helt överflödigt. Men men… Ingenting bestämdes där och vi satt där i över 40 minuter. Det var en barnsköterska från BVC, min barnmorska från MVC och så en socionom från familjecentralen. Ingenting ”vettigt” kom alltså ut från det mötet.

Graviditetsdiabetesen

Vad gäller P-glukosen (sockret) så ligger jag hyfsat bra till i alla fall. HbA1c (långtidssockret) har sjunkit och ligger som bäst till just nu, där ligger den på 35 mmol / mol. Däremot har diabetessköterskan sett att då jag ätit typ en frukt eller mellanmål före middagen så syns detta på sockermätningen före måltiden. Detta gjorde att jag nu ska ta ca 2E snabbverkande insulin även till mellanmålen / frukten.

Utdrag från 1177

”Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilogram. Längden är ungefär 45 centimeter. Det finns gott om fostervatten i livmodern, vanligtvis nästan en liter. Vattnet gör så att fostret skyddas i livmodern. Det blir lättare för fostret att röra sig när det finns vatten runt. Det gör så att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt. Det har en lukt som påminner om hav och tång. Fostret kan uppfatta ljus och mörker, natt och dag. En del barn föds för tidigt. För tidigt födda barn behöver särskild vård de första veckorna. De kan behöva hjälp med andningen. De kan behöva extra värme. De kan även behöva hjälp att få i sig tillräckligt med näring. Barnmorskan mäter magen på dig som är gravid. Måttet visar hur fostret växer.”

24 svar till “Graviditetsvecka 33”

 1. Skönt att bebis verkar växa till sig! 🙂 Tråkigt att hans jobb är inställt men lite skönt att ha honom hemma då?
  Förstår att det kan vara svårt att hitta tid när man jobbar inom hemtjänsten..

  Gilla

  1. På ett sätt är det ju skönt att veta att han är i ”krokarna” när det är dags.. 🙂 Var ju som det största momentet jag oroade mig över så sett.

   Gilla

 2. Va härligt o höra att bebis växer o tänk va Tiden går fort ändå när man har ”roligt” tänk när den lille tittar ut till denna värld 😍❤️

  Gilla

 3. Corona verkar vara överallt numera och påverka alla -på olika vis. Tråkigt att hans arbete är inställt men skönt att du nu kan ha honom med vid förlossningen❤️

  Gilla

  1. Han kommer inte vara med under förlossningen, utan vi kommer i så fall göra som med de två yngsta – han är hemma med systrarna när jag är på förlossningen / BB.

   Gilla

  1. Som jag förstått det som så är inte graviditetsdiabetiker i riskgrupp, utan de som har typ 1 / typ 2. Men jag kan absolut ha missuppfattat. Och gravida i sig är ju inte en riskgrupp – av vad jag har läst mig till?

   Och att socionomen var med var nog främst för att vi inte har så stort kontaktnät häromkring, hans mamma ja – men hon är ju i beordrad karantän just för tillfället pga riskgrupp.

   Gilla

 4. Det är ju verkligen viktigt att ha koll på diabetesen även om det är svårt att hitta en rutin att kolla efter-maten sockret.
  den där coronan ställer verkligen till det för oss, mycket ändrade planer.

  Gilla

 5. Åh skönt att bebis följer sin kurva och verkar må bra där inne i tryggheten.

  Skönt att bebis pappa kommer vara hemma inför förlossningen. Måste kännas tryggt för dig.
  Varför var socionom med på mötet?
  Kan det vara för att ni inte har någon som ser efter era andra barn om du skulle föda och han inte är hemma?

  Hoppas du har haft en härlig helg!
  kram kram

  Gilla

  1. Jag tror det var därför hon var med. Har pratat med henne tidigare. Och i och med att svärmor är en riskgrupp nu i och med all Corona så kan ju inte hon heller vara barnvakt som vi ju tänkt annars.

   Gilla

 6. Vad skönt att din andra hälft kommer vara med när det är dags. Även om detta med Corona mest ställer till det så var ju det positivt. Spännande att det närmar sig för er 😃

  Gilla

 7. Det ÄR svårt att hitta nya medicinska rutiner när man ändrar om sin vardag. Jag har blivit mycket sämre på att sköta min medicinering sedan vi flyttade till gården och jag tror att mycket har att göra med att jag inte har mina mediciner lika lättillgängligt. Skönt att tillväxtkurvan ändå ser fin ut. Både My och Frank låg på mycket mycket minus i sina TUL. Och vägde ändå okej när de kom ut. Kram!

  Gilla

  1. Hehe, ja mina har ju vägt 2300, 2950 och 3050 och ändå som mest 8 dagar tidiga.. 🙂 Så blir spännande den här gången. Tror dock på en ”tyngre” bebis än de vi fått redan.. :p

   Gilla

 8. Vilken lättnad att veta att den lilla följer kurvan som hen ska! Och vad skönt att du får ha din man vid din sida under förlossningen. Tråkigt givetvis att hans arbete påverkas av Corona, men samtidigt kan jag tänka mig att det måste kännas otroligt skönt att veta att han är hemma när det är dags? 🙂

  Gilla

  1. Han kommer inte vara med under förlossningen, utan vi kommer i så fall göra som med de två yngsta – han är hemma med systrarna när jag är på förlossningen / BB. Så det är ju otroligt skönt att veta att tjejerna har sin pappa hos sig just då.. 🙂 Då jag ju inte kommer träffa dem på några dagar.

   Gilla

 9. Skönt att bebis växer till sig. Det är inte långt kvar nu, och det måste ändå kännas skönt att din man kommer kunna vara med under förlossningen

  Gilla

  1. Han kommer inte vara med under förlossningen, utan vi kommer i så fall göra som med de två yngsta – han är hemma med systrarna när jag är på förlossningen / BB.

   Gilla

  1. Absolut är det skönt att han kommer vara hemma med de andra tjejerna när jag är på förlossning / BB. 🙂

   Gilla

 10. Vad skönt att bebisen ”tjockat” på sig och följer sin kurva. Det låter verkligen som ett onödigt möte men det kunde ni ju inte vetat när ni bokade mötet. Det är många planer som omkullkastas i och med Corona.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s