Mina socker-värden

Den senaste veckan har jag både legat högt och lågt då jag har mätt mitt socker. Inte superlåga värden dock (3,7 som lägst) men däremot varit uppe mot 10 en gång när jag skulle ha varit under 7 (vid läggdags). Detta märks ju av i mitt humör bland annat har jag noterat de senaste dagarna. Väntar egentligen på att diabetessköterskan ska ringa mig imorgon så får vi se vad som sker så sett. Dock måste jag nog ändå påpeka att mitt långtidssocker som togs för någon vecka sedan var bättre än någonsin.

Det som jag nämnde för några dagar sedan är ju att jag också haft svårt att få till en bra rutin att kunna mäta ”efter-maten värdet” när jag är på jobbet då detta ska göras 1,5-2 timmar efter påbörjad måltid – och då är jag ju oftast ute hos kunderna / brukarna.

En och samma frukost (tagen två dagar på raken) kan även ge en skillnad i mitt sockervärde. Allt från att jag hade 5,6 ena morgonen (godkänt!) till att jag fick 8,9 (för högt) nästa morgon. Mätte efter lika lång tid efteråt.

Har ju även blivit tillsagd att mäta före / efter mellanmål och fruktstunder nu med, just för att det har gett mig för höga värden före huvudmåltider. Och ska jag ta mellanmål, osv ska jag numera dessutom ta 2 enheter snabbverkande insulin till detta.

Såå.. Nu ser det ut såhär på en dag för min del.

Kliver upp. Mäter fastesockret. Ska ligga under 5,3.
Gör frukosten till mig och tjejerna. Tar 12 E (enheter) snabbverkande insulin före frukosten.
Äter frukosten. Till detta tar jag två tabletter blodsockersänkande.
1,5-2 timmar efter frukosten mäter jag sockret. Ska ligga under 8,0.

Vid lunch mäter jag sockret igen. Nu ska det ligga under 6,0 (men inte under 4,0).
Tar det snabbverkande insulinet, 8 E – dock, om jag vet att det är mycket kolhydrater i maten eller liknande så kan jag öka till 10 E, vid just det tillfället.
Äter lunchen.
Mäter sockret efter 1,5-2 timmar. Nu ska det ligga under 8,0.

Vid eventuellt mellanmål /frukt intag ska jag först mäta sockret. Ska ligga under 6,0 (men inte under 4,0). Tar 2 E snabbverkande insulin till detta.
Intar mellanmålet / frukten.
Mäter sockret efter 1,5-2 timmar. Ska ligga under 8,0.

Vid middag mäter jag sockret igen. Nu ska det ligga under 6,0 (men inte under 4,0).
Tar det snabbverkande insulinet, 8 E – dock, om jag vet att det är mycket kolhydrater i maten eller liknande så kan jag öka till 10 E, vid just det tillfället.
Äter middagen och i samband med detta ska jag ta två blodsockersänkande tabletter.
Mäter sockret efter 1,5-2 timmar. Nu ska det ligga under 8,0.

Vid eventuell kvällsfika /kvällsmacka ska jag ju mäta igen. Då gäller det samma sak som vid mellanmål-situationen.

Vid läggdags ska jag mäta blodsockret en sista gång. Nu ska det ligga under 7,0. I samband med denna mätning ska jag även ta 10 E långtidsverkande insulin.

15 svar till “Mina socker-värden”

 1. Tråkigt att det svajar så men lätt hänt kan jag tänka mig. Nu blir det en himla massa mätande för din del. Hoppas du får relativt bra kontroll på det iallafall.

  Gilla

 2. Vad mycket du har att hålla reda på vad gäller att sticka för blodsockerkontroll och sedan insulinenheterna. Men man kanske kommer in i det snabbt. Intressant iallafall att följa hur vården vill att du ska ligga.

  Gilla

  1. Ja, eller hur?! När jag pratar med en kompis som har typ 1 diabetes så tycker hon ju mina värden är riktigt bra – men vården tycker olika.. Haha..

   Gilla

 3. Oj det är verkligen mycket jobb! Stor eloge till er mes diabetes som är så grymma och har koll på allt och möter och ordnar. Hoppas det blir bättre för din del nu så de ligger rätt.

  Gilla

 4. Alltså så grym du är som kämpar på trotts att det svajar , min mamma har diabetes och vet att hon ligger ganska ojämnt också men det är så himla lätt hänt ändå som diabetiker, men du får kämpa på.

  Gilla

  1. Tack för ditt peppande! Jag tycker det är rätt svårt också – även om jag vet vilka måltider jag bör undvika och sådant. Men, även om en kost har bra värde (kolhydratmässigt) så kanske jag inte kan ta två portioner – för då blir det för mycket.. Svårt det där.

   Gilla

  1. Jag har en killkompis med diabetes, det tog många år innan han hade fått ordning på värdena. Kost, träning, rutiner, undvika stress. De är viktiga faktorer, speciellt vid diabetes typ 1.
   Hoppas de blir ordning strax! ❤

   Gilla

 5. jag som är så sprut rädd, tycker det låter så jobbigt med diabetes bara genom det. Men jag antar man vänjer sig som med allt annat.Tycker i alla fall du gör det bra ❤

  Gilla

 6. Oj vad det svajar för dig det är väldigt mycket du måste hålla koll på märker jag. Vad bra ändå att ditt lågtidssocker låg bra sist du kollade upp det 🙂

  Gilla

 7. Det låter som det är en hel del att tänka på med mätningarna, men ack så viktigt att göra det ju. Gillar inte heller stick men förmodar att du är ganska van.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s